Veres: jön az új adócsomag


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Durvább ellenőrzést, a feketegazdaság visszaszorítását ígéri Veres János pénzügyminiszter. A szakminiszter szerint az idén valamivel magasabb lehet az infláció, mint tervezték. Az első öthavi adatok ellenére változatlanul kitart viszont a 4 százalékos reálbér-csökkenési prognózis mellett. Ugyanakkor ősszel új adócsomagot ígér a pénzügyminiszter.

Ősszel egy olyan adócsomagot készülnek benyújtani a szakemberek a parlamentnek, amely könnyebbé teheti az adózók életét. Megváltozik többek között az adójóváírás, ami által kedvezőbbé válik az átlagos jövedelműek számára az adóteher, így csaknem 30 milliárd forintot hagynak ott az adózóknál. A részletek azonban még nem nyilvánosak – mondta Veres János pénzügyminiszter a Napi Gazdaságnak.

A tárcavezető egyébként mindig kap az üzletekben blokkot, így nem kell külön kérnie, ha azt a kereskedő elmulasztja. Ezért a lakosságtól is szeretné elvárni a blokkgyűjtést.

Ugyanakkor Magyarországon is célszerűnek tartaná a pénzügyminiszter, hogy a vásárlástól számított meghatározott időtartamon vagy földrajzi távolságon belül a vevőnél megtalálhatók legyenek a bizonylatok. Az ellenőrzésekből kimutatható, hogy a mintavásárlások nagyjából felénél marad el a bizonylat átadása, azaz a már eddig is alkalmazott szankciók nem jelentenek elég visszatartó erőt.

Augusztus elsejétől a szankciórendszer alkalmazása keményebb lett, azaz, ha százezer forint a kiszabható bírság plafonja, akkor ezen túl ehhez az összeghez közelít majd a tényleges bírság mértéke – miközben természetesen megmarad a mérlegelés lehetősége. De nagyon kevés alkalommal éltek eddig az ellenőrök például az üzletek átmeneti bezárásának lehetőségével és még kevesebbszer az üzleti forgalom becslésével. Ami azt jelenti, hogy ezen túl ez gyakrabban fordulhat elő.

Zavarok vannak az élelmiszeriparban. A feketegazdaság arányát 17-18 százalékra teszik a szakértők. Veres János úgy látja, ha még tíz százalékponttal tudnák ezt csökkenteni, akkor elérnék a céljukat.

A visszaszorítás érdekében a jövőben a ˝legfertőzöttebb˝ termékpályákon végig fogják kísérni az áru útját, egészen a behozataltól kezdve, hogy meggyőződjenek: a számviteli bizonylatolás a jogszabályoknak megfelelően történik. Az ellenőrök főként a számítástechnikai cikkeket, a ruházati termékek kereskedelmét, és az építőanyagok forgalmazását veszik górcső alá.

Az ingatlanadóval kapcsolatban a pénzügyminiszter közölte: az önkormányzatok 2008-ban még biztosan a régi helyi adókat szedhetik be az ingatlanok után. Az adófizetés csak 2009-től valószínűsíthető, de akkor sem biztos.

Ősszel egy olyan adócsomagot készülnek benyújtani a szakemberek a parlamentnek, amely könnyebbé teheti az adózók életét. Megváltozik többek között az adójóváírás, ami által kedvezőbbé válik az átlagos jövedelműek számára az adóteher, így csaknem 30 milliárd forintot hagynak ott az adózóknál. A részletek azonban még nem nyilvánosak.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.