Verseny a kormánynegyedért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PPP-formában épül meg a kormányzati negyed 2009 nyarára, a beruházás öszszesen 140 milliárd forint megtakarítást jelent az adófizetők számára – jelentette be a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán államtitkár.

A kabinet négy, független szakértők által előterjesztett javaslat közül választotta ki ezt a finanszírozási formát. A beruházó egy pályázat útján kiválasztandó magánfejlesztő lesz, s a győztesé lesz az üzemeltetés joga, kivéve azokat a feladatokat, amelyeket az állam biztonsági okokból nem ad ki a kezéből, továbbá a takarítást és a parkolórendszert, amelyeket gazdasági megfontolásokból külön versenyeztetnek. A nyertes az ingatlant 25 évre a kormányzat rendelkezésére bocsátja, a futamidő végén, 2034 nyarán dönthet az akkori kormány, hogy megvásárolja-e az ingatlant vagy sem. Az épületegyüttes kivitelezési költsége nagyjából 32,3 milliárd forint lesz, az üzemeltetési költségek évente 8,5 milliárddal kerülnek kevesebbe, mint most, a meglévő ingatlanok értékesítéséből 100 milliárd forint folyik be, amelyet az államadósság csökkentésére fordítanak. A költségvetés általános tartalékának a terhére 2,756 milliárd forintot csoportosítanak át a projektszervezet részére, ebből fedezik a tervezés, a szükséges bontások, közműfejlesztések, egyéb előkészítő munkák költségeit.

Eddig huszonegyen vásárolták meg a tervpályázat dokumentumait, köztük két francia, egy-egy német és japán társaság. Az első kiírás után csak kilencen jelentkeztek, ám most, a másodikat követően 240 ezerről 90 ezer forintra csökkentették a dokumentáció árát, így megélénkült az érdeklődés. Segítette ezt az is, hogy már az is részt vehet, aki ellen folyamatban van etikai vagy bírósági eljárás, továbbá a külföldiek esetében nem feltétel a Magyar Építész Kamaránál elvégzett regisztráció. Július 11-ig adhatók be a pályázatok, az eredményhirdetés legkésőbb augusztus 5-ig megtörténik.

A bírálóbizottságot Görözdi György miniszterelnöki megbízott vezeti, a testületnek neves külföldi építészek is a tagjai, többek között Daniel Libeskind, New York területrehabilitációjának vezetője, Hans Stimman Berlin, Josep A. Acebillo Marin, Madrid főépítésze, akik lemondtak a tiszteletdíjukról, és szintén ingyen dolgoznak a kormány által delegáltak; a többiek havi 500 ezer forintot kapnak. A kormány fölállított egy projektmonitoring-bizottságot is, szintén Görözdi György vezetésével – a munkában rész vesz többek között Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója –, ez ellenőrzi a beruházás folyamatát.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.