Visszajár a regisztrációs adó fele az Euro-2 motoros járművekre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvényt legutóbb 2006. decemberében módosította az Országgyűlés. A módosítás eredményeként azonban az 1996-2000 között gyártott Euro-2-es motorral felszerelt benzines járművek regisztrációs adótételei 50 százalékkal magasabbak lettek a hasonló, de dízeles járművekénél. Mivel nem ez volt a jogalkotói szándék, a hibát most korrigálták.

A törvényalkotó szándékának megfelelő végrehajtás érdekében első lépésként a törvény mögöttes jogszabályaként használatos 6/1990. (IV .12 .) KöHÉM rendelet módosítása már megtörtént . A 2007. február 5-én kihirdetett GKM rendelet értelmében az
1996-2000 közötti gyártásra jellemző (Euro-2-es) gépkocsik teljes körét a 4.
környezetvédelmi osztályba sorolják .

A mostani törvénymódosítás eredményeként a regisztrációs adó fizetési kötelezettség megállapításakor a rendelet 2007 . február 5-én hatályos állapota szerinti környezetvédelmi besorolást kell figyelembe venni, s ezáltal az Euro-2-es személygépkocsik teljes körére a törvény mellékletének 1. részében található adótétel-táblázat harmadik oszlopát kell alkalmazni. A törvénymódosítás 2007. március 9-én lépett hatályba, de a február 5-étől indult és jogerősen el nem bírált ügyekben is már az új környezetvédelmi besorolás alapján lehet megállapítani az adót.

A 2007. február 5-étől indult és már jogerősen elbírált ügyekben pedig rendkívüli, illeték- és költségmentes jogorvoslattal élhetnek azok, akiknek az új környezetvédelmi besorolással kevesebb adót kellene fizetniük. A jogorvoslati kérelmet az elsőfokon eljárt vámhatósághoz kell benyújtani 2007. április 9-ig, a határidő jogvesztő. A kérelemben nyilatkozni kell, hogy nem hárították át másra az adófizetést. A kérelemhez csatolni kell:

  • a korábbi vámhatósági határozatot, valamint
  • azt a műszaki adatlapot, amely igazolja, hogy a gépkocsit a közlekedési hatóság a 4 . környezetvédelmi osztályba sorolta,
  • ha pedig már befizették az adót, akkor az arról szóló igazolást is.

A vámhatóság a korábbi határozatát visszavonja, és új határozatot hoz, amennyiben az adózó javára adókülönbözet mutatkozik.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.