Ráfizethet, aki nem fizet adószakértőt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly január óta az adózókat ügyvéd, adószakértő és adótanácsadó is képviselheti az APEH előtt, ám a lehetőséggel egyelőre kevesen élnek, mivel nem is tudnak róla. Az ügyfelek többségének első kérdése, hogy nem gyanús-e az adóhivatalnak, ha már az első találkozóra képviselővel érkeznek – mondta lapunknak Kocsis Zoltán.

A Vilmányi Ügyvédi Iroda munkatársa szerint azonban a képviseleti szabályok változásának célja éppen az volt, hogy a hivatal adózási jogszabályokban jártas szakértőkkel is kommunikálhasson, ami megkönnyíti a munkát. A képviselő alkalmazása az adózó számára is kényelmes, időt és fáradságot kímélő megoldás, hiszen nem kell személyesen a hivatalba járkálnia; viszont a megfelelően felkészült szakértő kiválasztása kellő körültekintést is igényel.

A könyvelőre fontos szerep hárul egy-egy ügy kapcsán, hiszen ismeri a társaság könyvvitelét és gazdasági életét. Ennek ellenére érdemes ügyvédet vagy adószakértőt is alkalmazni, mivel a számviteli és adózási jogszabályokon kívül egyéb területeken is otthonosabban mozognak: nem mellékesen objektívebben, a hivatal gondolkodásmódjának megfelelően tekintenek az esetekre.

A magánszemélyek is profitálhatnak a képviselő alkalmazásából, elsősorban a vagyonosodási vizsgálatok során. A szakértő még a nyilatkozattétel előtt átvilágítja az illető céges múltját, vagyoni helyzetét és ennek megfelelően összeállítja a vagyonosodási kérdőívre adandó válaszokat, amelyek alátámasztásához az összes bekért és felkutatott dokumentumot is párosítja. Így az adózó sokkal gyorsabban túleshet a vizsgálaton, nem tesz felesleges vagy hibás nyilatkozatot, és a képviselő jelenlétében nem ír alá valótlan vagy nem megalapozott állítást tartalmazó jegyzőkönyvet.

A legtöbb esetben a saját magukat képviselő adózók felesleges vagy hiányos iratokat bocsátanak a hivatal rendelkezésére, ezért a revizorok kénytelenek kibogarászni a megfelelő adatokat, így megnő, illetve hatványozódik az adóhivatali becslés, azaz az adóhiány megállapításának lehetősége – vélekedik Kocsis Zoltán.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.