Vitatott uniós költségvetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több tagállam is kritizálta a kiadások növekedését a 2008-as uniós költségvetés tervezetében. Német-, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia is nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy 2007-hez képest 5,3 százalékkal többet, 121,6 milliárd eurót költene Dalia Grybauskaite költségvetési ügyekért felelős biztos.

A négy ország érvelése szerint ronthatja az uniós igazgatási szervek működésének hatékonyságát, ha több forrást bocsátanak a rendelkezésükre annál, mint amennyit várhatóan el tudnak költeni. Ez az aggály különösnek tűnhet annak fényében, hogy Grybauskaite éppen a hatékonyság és a versenyképesség növelését nevezte meg a 2008-as büdzsé fő célkitűzéseinek – írja az EUobserver.

A tervezet szerint a legnagyobb részt, 57,2 milliárd eurót a ˝fenntartható fejlődésre˝ fordítanák, ez az összeg az unió története során először haladná meg a közös agrárpolitika (kap) keretében kiosztott támogatásokra előirányzott 56,3 milliárdot.

A bizottság a jövőben a személyi állomány átszervezésére helyezné a hangsúlyt, ezáltal csökkentve az új munkaerő alkalmazása miatti adminisztrációs költségeket. Ennek ellenére a 2008-as igazgatási kiadások várhatóan 5,7 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbit, részben a nyugdíjak emelkedése, részben pedig a két új tagállam csatlakozása miatti pluszkiadások miatt.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.