Volt katások megbízóinál vizsgálódik a NAV


Mostanában a NAV számos cégnél vizsgálja visszamenőlegesen a (volt) kisadózókkal folytatott együttműködést – írja a 24.hu a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. Közleményére hivatkozva.

Az utóbbi időben a NAV számos cégnél vizsgálja visszamenőlegesen – vagyis az adónem átalakítását megelőző időszakokra vonatkozóan – a kisadózókkal folytatott együttműködést; különösen az adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségek betartása érdekli a revizorokat. Mivel a mulasztási bírság elmaradt bejelentésenként, adatszolgáltatásonként kiszabható, így a bírság összhességében igen tetemes is lehet.

Hirdetés

A NAV az ellenőrzési tevékenységét alapjaiban átalakította át, ez a szemléletváltás pedig már az éves ellenőrzési terveiben is megjelenik. Az Adóellenőrzés modul bemutatja az adóhatóság által végzett eljárások szabályait, valamint hasznos útmutatót ad az adóhatósággal való együttműködéshez.

Részletes információ >>

Még nagyobb büntetés, ha az adóhatóság az ügylet tartalma alapján bújtatott foglalkoztatást állapít meg. Ekkor nemcsak az ellenőrzés célkeresztjében lévő társaságnál, hanem a katás vállalkozónál is adóhiány állapítható meg – olvasható a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. Közleményében.

Az adóellenőrzések részleteiről itt olvashat bővebben.


Kapcsolódó cikkek