Whole life vállalati életbiztosítás: még adómentes


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2018-tól adókötelessé válik az akár hűségbónuszként is használható whole life vállalati életbiztosítás.


A béren kívüli juttatások ritkábban emlegetett elemét, az úgynevezett whole life vállalati életbiztosításokat is érintik az adóváltozások: 2018-tól ezek a konstrukciók is adókötelessé válnak – olvasható a Budapest Prime közleményében. Bár az adószabályok a következő években még tovább változhatnak, egyelőre a munkaadók ezzel a konstrukcióval kedvezőbb feltételekkel juttathatnak egy adott összeget a munkavállalóknak, mintha ugyanazt az összeget bérként fizetnék ki. A három évre adómentességet élvező biztosítások további pozitív hozadékaként segíthetnek abban, hogy a kulcsembereik elutasítsanak egy – jobbnak látszó –állásajánlatot.

Az elmúlt hetekben újból reflektorfénybe kerültek a béren kívüli juttatások, mégpedig az adóváltozások miatt. Az új szabályok több ponton megváltoztatták a cafeteria rendszer számos elemét, és érintik azokat a megtakarítási célú életbiztosításokat is, amelyekről – bár béren kívüli juttatásként adhatóak – kevesebb szó esik, mint például az étkezési utalványokról –  idézi a közlemény Biczi Orsolyát, a Budapest Prime ügyvezető igazgatóját.

2018-tól 50 százalék föltti adóteher

A módosított szabályok szerint a vállalati, határozatlan tartamra szóló életbiztosításokat 2018-ig adómentesen adhatják a cégek, akkortól azonban adókötelessé válnak, s 51,17 százalékos adó terheli majd őket. Ez egységesítést jelent: a megtakarítási céllal kötött életbiztosítások valamennyi típusa  bekerül majd az adóztatott juttatások körébe. 

Ugyanakkor persze 2018-ig életbe léphetnek olyan szabályok, amelyek módosítják a jelenleg várható adóterhelést. Egyelőre annyi biztos, hogy a határozatlan időtartamra szóló életbiztosítások három évig adómentesek maradnak, illetve, hogy a jelenlegi szabályok szerint 2018 után, a konstrukciót majdan terhelő adó ellenére is kedvezőbb feltételeket kínál majd, mintha a vállalat bérként fizetné ki az adott összeget számukra. A konstrukció elsősorban azok számára jelent kedvező lehetőséget, akik hosszú távon szeretnének takarékoskodni” – emeli ki Biczi Orsolya, a Budapest Prime ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kockázati életbiztosításoknál marad az eddigi kedvezmény, azaz a minimálbér 30 százalékáig adómentességet élveznek.

Társadalombiztosítás, járulékfizetés és családtámogatási szabályok

Előadók:

Farkasné Gondos Krisztina osztályvezető, OEP
Matlné Kisari Erika vezető tanácsos, NAV
Orbán Zsófia főosztályvezető-helyettes, Magyar Államkincstár

Időpont: 2014. december 16.

Részletes tematika és jelentkezés >>

Hűségbónusznak is jó

A vállalati életbiztosítás speciális konstrukció. Bár gyakran választható elem azoknál a cégeknél, ahol működik a béren kívüli juttatások szisztémája, a szerződések többsége még ott sem a dolgozók által kiválasztott cafeteriaelemként funkcionál. “Jóval több vállalati életbiztosítás jön létre a vállalat által sokra értékelt kulcsemberek részére” – közölte a Biczi Orsolya, a Budapest Prime vezetője. Sok cégnél az a gyakorlat, hogy a kulcsemberek megtartása érdekében megállapodnak velük, hogy a vállalati életbiztosítási konstrukcióval megtakarítható összeg egy az egyben a munkavállalóé lesz, ha egy meghatározott ideig – jellemzően 10 évig – a dolgozó a vállalatnál marad. Ha mégis hamarabb távozik, akkor elesik ettől a megtakarítástól, tehát komoly összeget bukhat. “Másként nézve a kérdést: a határozatlan tartamra szóló életbiztosítással jelentősen növelni lehet a kulcsfontosságú munkatársak árfolyamát. Azaz egy tekintélyes, akár milliós nagyságrendű hűségbónusz kifizetésére alkalmas lehet ez a megoldás” – tette hozzá Biczi Orsolya.

Növekvő érdeklődés

A hosszú távú megtakarításra kedvező lehetőséget nyújtó céges életbiztosítással, 10 éves megtakarítási időszak után akár több milliós  összeg is összegyűjthető a kedvezményezett számára.

Az éves megtakarítás összegének ugyanis nincs felső határa. Az éves megtakarítás összegének ugyanis nincs felső határa. A whole life vállalati életbiztosítások iránti érdeklődés az utóbbi hónapokban némileg emelkedett, ami érthető, hiszen ma az egyik legoptimálisabb eszköz arra, hogy egy cég a kulcsembereit hosszú távon ezzel a béren kívüli juttatással tegye elkötelezettebbé, lojálisabbá a vállalat iránt – hangsúlyozza a Budapest Prime közleménye.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.