Zara: a taxisok sem lehet kivételek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zara László szerint az online pénztárgépek használata alól a taxisok sem lehetnek kivételek, ha a szolgáltató szektorban másoknak kötelező lesz.


Amennyiben a szolgáltatói szektorban kötelező lesz az online pénztárgépek használata, akkor a taxisok sem lehetnek kivételek. A taxisoknak most is kell nyugtaadásra taxamétert használni, a készülékek cseréje pedig technikailag, minimális költséggel megoldható – mondta Zara László,  a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az idei költségvetésbe betervezték, tehát valószínűleg valamikor már évközben kiterjeszthetik a szolgáltatói szektorra – így a szépségiparra, a wellness- és fitneszszolgáltatásokra, a sportlétesítményekre és a taxisokra – az online gépek kötelező használatát.

Az elnök szerint valószínűleg ebben a szektorban is gyakoribb a nyugtaadás elmulasztásával a bevétel eltitkolása, a kormányzat célja és egyben minden adózó érdeke is az, hogy egyenletesen történjen az adózás.

Jelenleg a fodrászok esetében sok az egyéni vállalkozó, egy üzletben több vállalkozó is tevékenykedhet, úgynevezett székbérlet formájában, azonban minden egyes vállalkozónak be kell szerezni egy pénztárgépet. A mostani, szükséges berendezések maximum könyvméretűek, a tervek szerint a 80-130 ezer forintos készülékek beszerzéséhez költségvetési támogatás jár, később pedig előfordulhat, hogy technikailag megoldható lesz olyan online kasszák forgalmazása, ami több adózót is tud kezelni – vélekedett.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. július 26.

Építőipari munkák és a fordított áfa (I. rész)

Az áfa rendszerében egyes építőipari munkák attól függően esnek egyenes vagy fordított adózás alá, hogy építési hatósági engedélykötelesek-e, illetve az adott munka egyáltalán termékértékesítésként vagy szolgáltatásnyújtásként kezelendő-e. Az adóhatóság kiadott ugyan az értelmezést segítő szakmai véleményt, azonban a gyakorlatban még így sem mindig lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott munkára egyenes vagy fordított adózás alkalmazandó.

2021. július 23.

Dőlnek az adók a büdzsébe

Az áfabevételek csaknem negyedükkel nőttek. A költségvetési deficit az éves előirányzat 74,5 százaléka volt félévkor.