Zsebből kifizette az adóhiányt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az árukészlet lefoglalásakor a vállalkozó 1,5 millió forintot kapott elő a zsebéből – közölte az Adó online-nal a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.


Az adókötelezettségeiket önként nem teljesítők gyakran térnek jobb belátásra, ha azt tapasztalják, hogy árukészletük lefoglalása a tét. Így történt ez nemrégiben is, amikor egy budapesti vállalkozó a frissen érkezett árukészletének lefoglalása közben fizette ki adótartozását. Tizennégyezer pár női lábbelit szállított egy majd kétmilliós adóhátralékkal rendelkező budapesti cégnek egy kamion, amikor Rajka térségében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei felfigyeltek a szállítmányra. A társaság telephelyén pedig már revizorok és végrehajtók várták a rakományt, ahol az éjszakába nyúló akció végére az utolsó fillérig behajtották a tartozást – közölte a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

A budapesti telephelyre az esti órákban megérkező kamiont már adóellenőrök és végrehajtók fogadták, akik tájékoztatták a tulajdonost, hogy amennyiben fennálló tartozását helyben nem egyenlíti ki, az árukészletet lefoglalják. A cég képviselője először megtagadta a fizetést, ám amint megkezdődött az árukészlet leltározása és zár alá vétele, számára is nyilvánvalóvá vált: vagy rendezi tartozását, vagy búcsút mondhat a szállítmánynak. A vállalkozó mintegy másfélmillió forint készpénzt vett elő a zsebéből, majd a még fennmaradó 220 ezer is előkerült. Az éjszakába nyúló akció eredményeként végül a cégvezető maradéktalanul kifizette fennálló tartozását.

A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság tapasztalatai szerint az adókötelezettségeiket önként nem teljesítő adózók gyakran jobb belátásra térnek, ha árukészletük lefoglalása a tét. Sok esetben bizonyosodott már be, hogy az adóhátralék nem mindig a pénz hiánya miatt keletkezik, sokkal inkább a fizetési hajlandóság hiányára vezethető vissza – olvasható a közleményben.

Tervezzen az őszre Hungary Cardért!

Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic – Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át!

Rendezvénynaptárért kattintson >>>


Kapcsolódó cikkek