Zuhanó külkereskedelem


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2009. januárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 28, importban 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH.

A külkereskedelmi mérleg az év első hónapjában 47 milliárd forint (194 millió euró) passzívumot mutatott, ami 25 milliárd forint romlást jelent a 2008. januári 22 milliárd forint mérleghiányhoz képest. 2009. januárban, a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 4,5, importban 5,7 százalékkal emelkedett; a cserearány 1,1 százalékkal romlott. A forint a főbb devizákhoz képest összességében 11 százalékkal leértékelődött, ezen belül az euróhoz viszonyítva a leértékelődés 9 százalékos volt, míg a dollárhoz képest devizánk több mint 21 százalékkal gyengült.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal volumene 2009. januárban 23, illetve 25 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A régi tagállamok esetében a forgalom export oldalon 24, importban 27 százalékkal csökkent. Az új tagállamokba irányuló forgalmunk esetében a volumencsökkenés szintén kétszámjegyű volt: kivitelünk 22, behozatalunk 17 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió egészét nézve 5 milliárd forintos romlást mutat 2008 januárjához képest. Ezen belül egyenlegünk a régi tagállamok esetében 22 milliárd forinttal javult, míg az új tagállamok vonatkozásában 27 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export és az onnan származó import volumene 2009. januárban 47, illetve 31 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. Külkereskedelmi forgalmunk hiánya az időszak folyamán kismértékben – 19 milliárd forinttal – közel 215 milliárd forintra emelkedett. Az ázsiai országok vonatkozásában egyenlegünk – nagyrészt a gépipari import értékének jelentős visszaesése következtében – kissé javult, passzívumunk mértéke 42 milliárd forinttal, 174 milliárdra csökkent. Ezzel szemben az EU-n kívüli európai országokkal folytatott kereskedelmünk egyenlege – elsősorban a gépipari aktívum több mint 40 milliárd forintos csökkenése miatt – 33 milliárd forinttal romlott; külkereskedelmi deficitünk mértéke 2009 januárjában meghaladta a 43 milliárd forintot.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.