A NAP Nyrt. nem fizet osztalékot


Elvetette a NAP Nyrt. évi rendes közgyűlése azt a részvényesi javaslatot, amely részvényenként bruttó 125 forint osztalék kifizetését indítványozta, így a közel 1,3 milliárdos tavalyi nettó eredményt az eredménytartalékba helyezik – közölte a napelemparkokat üzemeltető társaság szerdán.

A közlemény szerint egy részvényes kezdeményezte az osztalékfizetést, de a részvényesi fórumon megjelent tulajdonosok végül egyhangúlag támogatták az igazgatóság javaslatát, hogy a tavalyi nyereséget jövőbeni beruházásokra, újabb naperőművek vásárlására fordítsák.

A cégcsoport konszolidált nettó árbevétele 2022-ben 2,426 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 581 millió forint után, az adózott eredmény 99 millió forintról 1,268 milliárdra nőtt tavaly, így az egy részvényre jutó nyereség (EPS) ugyanebben az időszakban 35 forintról 209 forintra ugrott – ismertette a társaság pénzügyi eredményét Vadas László, az igazgatóság elnöke a közlemény szerint.

A NAP Nyrt. a hónap elején lezárt két akvizícióval immár 70 darab, összesen 36 megawatt teljesítményű naperőművel termel zöldenergiát, Söjtörön, Mohácson, Lánycsókon, Tiszafüreden, Ócsán és Medgyesegyházán. Korábbi közlésük szerint 2023 végére több zártkörű és nyilvános tőkebevonást követően a cég naperőmű portfóliójának összkapacitása 100 megawattra növekedhet.

A 8,05 milliárd forint jegyzett tőkéjű, hét magánszemély által 2020 októberben alapított NAP Nyrt. részvényeivel 2021. október 21. óta kereskednek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán. A társaság 2023. februárjában megkapta „Az év kibocsátója az Xtend piacon” elismerést a Budapesti Értéktőzsdétől. A részvény kedden 1040 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1444 forint, a legalacsonyabb 1010 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.