A Yettel kétszámjegyű bevételnövekedést ért el tavaly


Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett – ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.

A profit főleg a finanszírozási költségek emelkedése miatt mutat enyhe csökkenést – mondta, hozzátéve, hogy a végleges számokat májusban publikálják majd. Igor Prerovsky, a Yettel Magyarország vezérigazgatója hozzátette: idén lezárul a hálózatfejlesztési programjuk, amelyre több tízmilliárd forintot fordítottak. A Yettel fokozatosan bővülő 5G-hálózatán jelenleg országosan több mint 700 bázisállomáson érhető el az 5G mobiltechnológia, és mára a mobilinternet-forgalom mintegy 15 százaléka ezen a technológián zajlik. Az 5G bázisállomások száma év végére eléri az ezret – jelezte.

Kitért arra, hogy az adatforgalom évről-évre nő, a legutóbbi két-három évben átlagosan évi 80 százalékos növekedést mértek, a hanghívásokban közben egyszámjegyű növekedést értek el.
A piaci verseny Magyarországon erős a három nagy szereplő között. A hazai mobilhasználati trendeket a vezérigazgató szerint egyértelműen az adathasználati igény növekedése határozza meg, ennek az igénynek a kiszolgálására fókuszálnak a jövőben is.

A Yettel 2022 óta a magyar, bolgár és szerb ügyfelek számára bevezetett, a cseh székhelyű PPF Telecom Group új távközlési márkája. A PPF Telecom Group a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlési infrastruktúra vállalatot. A csoport öt országban (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Szerbia) van jelen, és mobil, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobil ügyfele van, továbbá 1,1 millió szélessávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700 fő.

A nyilvános cégadatok szerint a Yettel Magyarország 2022-ben, a legutóbbi lezárt gazdálkodási évében 217 milliárd forint árbevételt ért el, adózott nyeresége 14 milliárd forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. április 6.

A cégek sorra jelentik be rekorderedményüket – az AutoWallis, a Yettel és a Budapesti Ingatlan ma rukkolt vele előma közölte

Rekordévet zárt tavaly is az AutoWallis: az árbevétel mintegy 40 százalékkal emelkedett, az értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) pedig csaknem megduplázódott – közölte az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben a tőzsdei társaság. A cég közgyűlési meghívójából kiderül, hogy az igazgatóság nem javasol osztalékfizetést a tavalyi eredmények után. A Yettel Magyarország Zrt. 2021-hez képest 8 százalékkal magasabb, 211 milliárd forintos bevétellel zárt tavaly, az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) is csak a különadó miatt csökkent az előző évhez képest – jelentette be Peter Gazik vezérigazgató a társaság csütörtöki sajtórendezvényén, Budapesten. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózás utáni eredménye 10,012 milliárd forintra nőtt 2022-ben az előző évi 8,171 milliárd forintról – közölte a BIF a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön. Az igazgatótanács részvényenként 35 forintos osztalék kifizetésére tesz javaslatot az áprilisi 28-i közgyűlésen. A minden várakozást felülmúló MOL 300 Ft-s osztalékot javasolt. Rekordévet zárt az Opus Global Nyrt. és a DélKerTÉSZ is.
2023. május 9.

A CETIN Hungary Zrt. több mint 26 milliárd forint beruházást hajtott végre tavaly

A telekommunikációval foglalkozó CETIN Hungary Kft. 2022-ben, működésének második évében 33 százalékkal 26,2 milliárd forintra növelte beruházásait a nemzetközi számviteli rendszer szerinti (IFRS) adatok alapján – közölte Kübler-Andrási Judit vezérigazgató kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
2023. december 20.

Az állam értékesítette Yettel-részesedését

A magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megállapodásokat kötött a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. 25 százalékos tulajdonrészének, valamint a CETIN Hungary Zrt. 20 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).