Általánossá vált a pesszimizmus a cégeknél Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hazai vállalkozások több mint kilenctizedének kedvezőtlenné váltak az üzleti kilátásai a koronavírus-járvány miatt, miközben csak egynegyedüknek van vészforgatókönyve hasonlóan súlyos helyzetekre. Az InfoTandem infografikája.

Keresletcsökkenés – ez a legáltalánosabb következménye a magyarországi cégek szempontjából az utóbbi hetekben kirobban koronavírus-járványnak: a megkérdezett vállalkozások csaknem háromnegyede volt kénytelen szembesülni vele. A járvány miatt életbe léptetett rendelkezések következtében a cégek több mint egyharmada teljes leállásra kényszerült, egyötödük pedig azért került nehéz helyzetbe, mert azok a megrendelők, akiknek rendszeresen beszállít, erőteljesen visszafogták az igényeiket.

Mindez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) 2020. március 19-én indított felméréséből derült ki. Az online kérdőívet március 24-éig több mint 3100 vállalkozás töltötte ki. Válaszaikból igencsak borús kép rajzolódik ki a következő hat hónap üzleti klímájáról. E szerint 94 százalék tartja kedvezőtlennek saját kilátásait, ezen belül közel kétharmaduk nagyon rossznak látja helyzetét. És ez nem csak a közeljövőre igaz: a válaszadók 64 százaléka már most súlyos, a cég működését komolyan akadályozó zavarokat érzékel.

Az egyik legközvetlenebb hatás, hogy a kapacitáskihasználtság a járvány előttinek a 35 százalékára zuhant. (Ágazati szempontból a szálláshely-szolgáltatóknál és vendéglátóknál a legdurvább a visszaesés, ezek átlagosan kapacitásaik egynegyedét tudják csak kihasználni.) Ilyen körülmények között a cégek 29 százaléka mindössze egy-két hétig, további 30 százaléka pedig négy hétig képes megőrizni fizetőképességét.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy saját bevallásuk szerint a cégek több mint 70 százaléka továbbra sem rendelkezik tervvel hasonló válsághelyzetekre; igaz, kétötödük már dolgozik effélén. Nagyjából egynegyedük nyilatkozott úgy, hogy van vészforgatókönyve, s 15 százalék már kénytelen is volt életbe léptetni az abban szereplő intézkedéseket.

A válaszadó nem egyéni vállalkozások 80 százaléka március 24-éig nem bocsátott el alkalmazottat a járvány következményeként. Ugyanakkor a felmérés időpontjában e kör dolgozóinak 38 százaléka különböző okok miatt (például rendes vagy fizetés nélküli szabadság, karantén) kiesett a munkából. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve a közigazgatás, oktatás, egészségügy, szociális ellátás ágazatok cégeinél a dolgozók fele tekinthető kiesőnek.

A cégek egyharmada rendelt el home office-t a dolgozóinál, az otthoni munkavégzés a vállalatok 57 százaléka számára viszont egyáltalán nem megoldható.Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 30.

Kilőttek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 43,4, az előző hónaphoz viszonyítva 4,1 százalékkal emelkedtek – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).