Beruházásokat halaszt el a kormány a magas hiány miatt


Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 675 milliárd forint értékű beruházást függeszt fel a kormány annak érdekében, hogy teljesíthető legyen a hiánycél.

4,5%-ra fogják csökkenteni az államháztartás hiányát, 2025-ben 3,7%-ra, 2026-ra 2,9%-os hiánnyal kalkulálnak. Az államadósság mértéke is csökkenni fog – jelentette ki Varga.
Idén viszont vannak rendkívüli kiadások, kamatkiadások, a rezsivédelem is sok pénzt visz el. Így a kormány arról döntött, hogy 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el. Ez azt jelenti, hogy nem törlik ezeket, hanem a jövőben fognak megvalósulni – magyarázta Varga Mihály. Van miből átütemezni szerinte, ennek ellenére is 2000 milliárd forintnyi beruházás valósul meg állami forrásokból idén.7
A gazdasági kormányzás reformja azt jelenti, hogy új EU-s szabályok jönnek – mondta Varga. Ez azt jelenti, hogy nem ismerjük még az új szabályokat, például a védelmi kiadásokra vonatkozólag is. Ez fontos kérdés lesz a következő hetekben.
Varga azt mondta, stabilabb irányba mozdulnak a költségvetéssel.
Forrás: HVG

Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

MNB: lényegesen javult a bankrendszer digitális felkészültsége

Az utóbbi évek során lényegesen javult a magyar bankrendszer digitális felkészültsége, a következő időszakban a biztosítási és a tőkepiaci szektornak is föl kell zárkóznia – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációért és fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a jegybank fintech és digitalizációs jelentésének bemutatóján.

2024. július 24.

Bérlés vagy lakásvásárlás?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után időnként felmerül a lakásvásárlás kérdése; az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.