Duna House: rekordközeli volt az idei első negyedév az ingatlanpiacon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még mindig emelkedő szakaszában van az ingatlanpiac, márciusban országosan 14 548 ingatlan-adásvétel történt a Duna House tranzakciószám-becslése szerint.

Az ingatlanközvetítő vállalat pénteken közzétett adatai alapján a forgalom az előző hónaphoz, februárhoz képest több mint 5 százalékkal nőtt, és csak 7 százalékkal maradt el az előző évi, rekord márciustól. Az idei első negyedévben összesen 39 156 tranzakció zajlott Magyarországon, ami az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése, a tavalyi felfokozott érdeklődés melletti évkezdettől is csak 5 százalékkal maradt el – jelezték a közleményben.

A Duna House piaci tapasztalatai szerint sokan előrehozzák ingatlanvásárlásukat a hitelkamatok drágulása és az otthonteremtési kedvezmények biztos kihasználása miatt. Az adásvételek számát az erős befektetői aktivitás is erősíti, a bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb gazdasági környezetben sokan fordulnak az ingatlanpiac felé.

A jelzáloghitel-piac a lakáspiaccal együtt bővült, márciusban a Duna House pénzügyi részlegének becslése szerint 108 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel az ügyfelek, 4 százalékkal többet, mint februárban, és 3 százalékkal többet tavaly márciushoz képest.

Az idei első negyedévben minden hónapban 100 milliárd forint felett zárt a piac, ez a negyedévben összesen 320 milliárd forintot jelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tényadatai és a Duna House (DH) márciusi becslése alapján, ami 37 százalékos emelkedés 2021 első negyedévéhez képest.

Márciusban a piaci tapasztalatok alapján a hitelfolyósításnál is erősebben bővült a beadások száma, így várhatóan a következő hónapokban is nagyon erős hitelpiaci számok érkeznek majd – közölte a Duna House.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. február 15.

A befektetők mozgatják az ingatlanpiacot

Januárban a fővárosban 54, a vidéken 32 százalékos aránnyal a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, amit Budapesten az első lakás vásárlása, vidéken pedig a nagyobb lakásba költözés követett – közölte a Duna House.
2022. március 23.

A fürdővárosok pörgetik a dunántúli ingatlanpiacot

A népszerű gyógy- és élményfürdők vonzáskörzetében pörgött leginkább a nyugat-dunántúli ingatlanpiac, a Hévíz- Zalakaros- Kehidakustány trió a népességre vetített tranzakciószámok arányát tekintve országos szinten is kiemelkedően teljesített – írja közleményében az Otthon Centrum. A térségben a legtöbb adásvételt Győrben kötötték és Sopronnal együtt itt lehetett legdrágábban ingatlanhoz jutni. Az országrész vándorlási többlete figyelemre méltó.