Felforgatja a cégvilágot a járvány Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új koronavírus okozta járvány súlyos gazdasági hatásai miatt rekordra emelkedett azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek elveszíthetik befektetési ajánlású adósosztályzatukat – közölte szerdán Londonban ismertetett tanulmányában a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő 23 oldalas összesítése szerint az idei első negyedévben 26-tal 96-ra emelkedett a cég által besorolással ellátott globális vállalati listán azoknak a nem pénzügyi szolgáltatási cégeknek a száma, amelyek a befektetési, illetve a befektetésre már nem ajánlott – vagyis spekulatív, magas hozamú – osztályzati sáv határára kerültek.

A “bukott angyallá” válástól – vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől – közvetlenül veszélyeztetett vállalatok száma a Moody’s globális besorolási listáján 43-ról 76-ra nőtt; ez szintén rekord.

A “bukott angyal” (fallen angel) a befektetésre ajánlottból a spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban.

A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével közvetlenül fenyegetett adósok besorolása a Moody’s osztályzati módszertana alapján a befektetési ajánlású sáv alsó szélét jelentő “Baa3”, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A hitelminősítő szerda este ismertetett tanulmánya szerint az e kategóriába került vállalatok együttes adósságállománya az idei első negyedév végén 593 milliárd dollár volt a 2019 végén mért 341 milliárd dollár helyett.

A Moody’s kiemeli, hogy a potenciális “bukott angyalok” jelenlegi összadóssága több mint a kétszerese a megelőző négy év átlagának, amely 275 milliárd dollár volt.

A növekedésben elsődleges szerepe volt annak, hogy a befektetési osztályzat elvesztésétől közvetlenül veszélyeztetett vállalatok közé az első negyedévben bekerültek olyan óriások, mint a General Motors, amelynek “Baa3” adósbesorolását a Moody’s leminősítési felülvizsgálat alá vette, vagy a Kraft Heinz Foods, a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari cége, amelynek szintén “Baa3” osztályzatára negatív kilátás érvényes.

Mindkét vállalat adósságállománya 29 milliárd dollár – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody’s kimutatása szerint rekordszinten jár a nem amerikai potenciális “bukott angyalok” adósságállománya is, amely a 2019 végén mért 294 milliárd dollárról egyetlen negyedév alatt 383 milliárd dollárra emelkedett.

Ez a legmagasabb adósságállomány a befektetési besorolás elvesztésétől veszélyeztetett nem amerikai vállalati körben azóta, hogy a Moody’s 2008-ban elkezdte ennek az adatnak a nyilvántartását – áll a tanulmányban.

Az elemzés szerint az ebben a kategóriában mért emelkedés egyik fő tényezője volt, hogy a világ legnagyobb integrált tengeri szállítmányozási és logisztikai konglomerátuma, az A.P. Moller-Maersk “Baa3” adósbesorolására a Moody’s negatív kilátást adott, és a cég adósságállománya 14 milliárd dollár.

Negatív felülvizsgálat alá vette a Moody’s Peugeot autóipari csoport ugyancsak “Baa3” osztályzatát; ennek a cégnek az adósságterhe 13 milliárd dollár.

Michael Corelli, a Moody’s vállalati pénzügyekkel foglalkozó részlegének alelnöki rangú vezetője a tanulmányhoz fűzött helyzetértékelésében közölte: a koronavírus-járvány miatt romló globális gazdasági kondíciók, a nyersanyagárak meredek zuhanása és a heves piaci árfolyamkilengések számos vállalati szektorban, térségben és piacon súlyos és kiterjedt hitelpiaci sokkot okoztak, és ennek közvetlen következménye volt a potenciális “bukott angyalok” számának megugrása az idei első negyedévben.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. október 22.

Gigabírságot kapott a Nitrogénművek a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re, illetve a cégcsoporttal együttműködő vállalkozásokra.

2021. október 22.

A vártnál jobban teljesít a lízingpiac

A lízingfinanszírozás iránt volna kereslet, ám a globális ellátási problémák, a kapacitás- és alkatrészhiány miatt sok esetben nem áll rendelkezésre az eszköz – például jármű -, amit finanszírozni lehetne. Kedvező azonban, hogy a lízingvállalatok a kkv-finanszírozásban megkerülhetetlenné váltak és folynak tárgyalások az ősszel induló Széchenyi Lízing GO kedvezményes program mellett újabb kedvező finanszírozási megoldásokról – mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet gárdonyi konferenciáján.