Felpörgött az ipari termelés Kínában


Kínában az elemzők által vártnál jobban, 2022 februárja óta a leggyorsabb ütemben nőtt az ipari termelés novemberben éves összevetésben.

A kínai statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint a kínai ipari termelés éves szinten 6,6 százalékkal, 2022 februárja óta a legnagyobb mértékben bővült novemberben, meghaladva az októberi 4,6 százalékot és az elemzők által várt 5,6 százalékot. Az első 11 hónapban az ipari termelés 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a tízhavi 4,1 százalék után.

Ugyancsak pénteken ismertették, hogy a kínai kiskereskedelmi forgalom 10,1 százalékkal, május óta a legjelentősebben nőtt éves szinten novemberben, ami gyorsulás az októberi 7,6 százalékhoz viszonyítva, azonban elmarad az elemzői várakozások átlagában szereplő 12,5 százaléktól.

Az idei első 11 hónapban a kiskereskedelmi forgalom 7,2 százalékkal nőtt éves összevetésben a tízhavi 6,9 százalékot követően. A kínai statisztikai hivatal pénteken arról is jelentett, hogy a munkanélküliségi ráta 5 százalék volt novemberben, az októberivel és szeptemberivel megegyezően.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 5.

A digitális sárkány – a technológiai óriások és a digitális szolgáltatások adózása Kínában

Sokan szeretnék megfejteni, hogy mi áll a kínai „titok” hátterében, minek köszönhető a digitális és gazdasági nagy ugrás? Egyértelmű, hogy az egyik legfontosabb ok a piac méretében keresendő, a másik pedig a jelentős állami szerepvállalás. A kínai techcégek adózása is megoldott: az összes beszedett adó több mint 30 százalékát ez a szektor fizeti.
2022. december 9.

A Kürosz-henger és az emberi jogok – 1. rész

Az emberi jogok gyakori hivatkozási alap politikusok, érdekvédők részéről. Amikor viszont ezek megnevezése, felsorolása kerül szóba, sokkal inkább a bizonytalanság érhető tetten. Érdemes ezekről kicsit részletesebben is szólni, különösen az emberi jogok történelmi előzményeit, illetve a jelenleg érvényes dokumentumokat sorra véve.
2023. március 29.

A biztos munkahely és a rugalmasság egyaránt fontos

Továbbra is kiemelt fontosságú a dolgozók számára a munka-magánélet egyensúlya, a flexibilis munkavégzés, de a munkahely által képviselt értékrend és a befogadó légkör is. A megélhetési költségek gyors emelkedése miatt az emberek a munkáltatójukhoz fordulnak segítségért, de készek túlórázni, másodállást vállalni, jövedelmezőbb munkát keresni, és akár a munkaerőpiacról való kilépésüket is késleltetni.