Januárban is drágult az élet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adat megegyezik az elemzők előzetes várakozásával. Az éves maginfláció 4,2 százalékosra emelkedett a decemberi 4,0 százalékról.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára decemberhez viszonyítva egy százalékkal nőtt, egy év alatt 3,9 százalékkal emelkedett a decemberi 4,9 százalékkal szemben. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,3 százalékos havi és 8,0 százalékos éves drágulást mutattak. A burgonya 14,2 százalékkal olcsóbb, a friss gyümölcs 17,3 százalékkal drágább volt, mint egy évvel korábban.

A sertéshús 6,3 százalékkal, a baromfi 0,7 százalékkal olcsóbb volt a tavaly januárinál.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 2,3, ezen belül a dohányáruké – jövedéki adójuk emelése következtében – 3,0 százalékkal nőtt egyetlen hónap alatt, míg éves összevetésben együttesen 9,9, ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak.

Az üzemanyagok ára januárban 3,9 százalékkal emelkedett, ám ezzel együtt is 3,5 százalékkal olcsóbb maradt a tavaly januárinál.
Az év első hónapjában a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 0,6, ezen belül az új személygépkocsiké 2,4 százalékkal emelkedett tavaly decemberhez viszonyítva. Az éves áremelkedés 0,3 százalékponttal 3,1 százalékosra nőtt, a személyautók 12,9 százalékkal drágultak, de 7,9 százalékkal emelkedett a kerékpárok ára is tavaly januárhoz viszonyítva.

A szolgáltatások 0,5, ezen belül a postai szolgáltatások 5,6 százalékkal drágultak, az autópálya, gépkocsikölcsönzés, parkolás díja – az autópályadíjak emelésének hatására – 2,7 százalékkal nőtt egy hónap alatt. Ennek ellenére a szolgáltatások díjai átlagosan ugyanúgy 1,7 százalékkal voltak az egy évvel korábbiaknál  magasabbak, mint decemberben. Ebben 10,2 százalékos emelkedéssel a külföldi üdülések drágulása is szerepel, mégpedig nagyobb súllyal, mint tavaly. A postai  szolgáltatások egy év alatt 7,0 százalékkal drágultak, a telefon és internet tarifák viszont 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavaly januárinál.

A szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 2,8 százalékkal kevesebbe kerültek, mint a múlt év végén és 2,1 százalékkal az egy évvel korábbinál.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek