Megduplázta bevételét a Ganz transzformátorgyártó tavaly


A 2021 évhez képest csaknem a duplájára, összesen 43,89 millió euróra – nagyjából 17,5 milliárd forintra – nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2022-ben – közölte a nehézgépgyártó vállalat hétfőn közleményében.

Kiemelték: a társaság üzemi eredménye a 2021-es mínuszos eredmény után 2022-ben összesen 1,96 millió euróra nőtt, adózott eredménye pedig 2,29 millió euró volt. Tavaly 50 új munkavállalót alkalmaztak a tápiószelei gyárban és a budapesti irodában, az idén az év végére pedig több mint 100 új dolgozóval tervezik bővíteni a létszámot – írták.

Gál Gergely, a vállalat ügyvezetője a közlemény szerint elmondta: az elmúlt két évben céltudatosan dolgoztak azon, hogy stabilizálni tudják a társaság pénzügyi hátterét és a gyártási folyamatokat. Már a 2021-es évvel is elégedettek voltak, tavalyra viszont áttörést értek el, hiszen sikerült minden eredményüket pozitívra fordítani – fűzte hozzá.

Az ügyvezető arra is kitért, hogy a transzformátorok piacán világszerte a termelési kapacitáshoz képest kétszeres a kereslet, ennek a felívelő piacnak a Ganz az egyik főszereplője kíván lenni, így az idén újabb 50 százalékos árbevétel-emelkedést kívánnak elérni. Ehhez szerinte tovább kell haladniuk az innováció területén, valamint minimalizálniuk kell a kitettségüket egyes külföldi alvállalkozók felé termékeik egyes komponenseit illetően.

A cég tájékoztatása alapján az év végére az árbevétel 50 százaléka külföldi piacokról származott, ezen belül pedig 2021-hez képest nőtt az Európai Unión kívüli értékesítés is. A hazai árbevétel nagy része a naperőművi projektekhez kapcsolódott. Felidézték, hogy a társaság együttműködést kötött a transzformátorok vezérlésében világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel, ősszel pedig bemutatott egy intelligens technológiai fejlesztést, amely a transzformátorok monitoring tevékenységét látja el.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A vállalat közel 15 országban, köztük számos európai országban, Észak-Afrikában és a közel-keleti régióban van jelen.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.