Megduplázta bevételét a Ganz transzformátorgyártó tavaly


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2021 évhez képest csaknem a duplájára, összesen 43,89 millió euróra – nagyjából 17,5 milliárd forintra – nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2022-ben – közölte a nehézgépgyártó vállalat hétfőn közleményében.

Kiemelték: a társaság üzemi eredménye a 2021-es mínuszos eredmény után 2022-ben összesen 1,96 millió euróra nőtt, adózott eredménye pedig 2,29 millió euró volt. Tavaly 50 új munkavállalót alkalmaztak a tápiószelei gyárban és a budapesti irodában, az idén az év végére pedig több mint 100 új dolgozóval tervezik bővíteni a létszámot – írták.

Gál Gergely, a vállalat ügyvezetője a közlemény szerint elmondta: az elmúlt két évben céltudatosan dolgoztak azon, hogy stabilizálni tudják a társaság pénzügyi hátterét és a gyártási folyamatokat. Már a 2021-es évvel is elégedettek voltak, tavalyra viszont áttörést értek el, hiszen sikerült minden eredményüket pozitívra fordítani – fűzte hozzá.

Az ügyvezető arra is kitért, hogy a transzformátorok piacán világszerte a termelési kapacitáshoz képest kétszeres a kereslet, ennek a felívelő piacnak a Ganz az egyik főszereplője kíván lenni, így az idén újabb 50 százalékos árbevétel-emelkedést kívánnak elérni. Ehhez szerinte tovább kell haladniuk az innováció területén, valamint minimalizálniuk kell a kitettségüket egyes külföldi alvállalkozók felé termékeik egyes komponenseit illetően.

A cég tájékoztatása alapján az év végére az árbevétel 50 százaléka külföldi piacokról származott, ezen belül pedig 2021-hez képest nőtt az Európai Unión kívüli értékesítés is. A hazai árbevétel nagy része a naperőművi projektekhez kapcsolódott. Felidézték, hogy a társaság együttműködést kötött a transzformátorok vezérlésében világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel, ősszel pedig bemutatott egy intelligens technológiai fejlesztést, amely a transzformátorok monitoring tevékenységét látja el.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A vállalat közel 15 országban, köztük számos európai országban, Észak-Afrikában és a közel-keleti régióban van jelen.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.