Megkezdheti működését a magyar hátterű, blokklánc technológiájú neobank


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Benker blokklánc alapú neobank pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott a Litván Nemzeti Banktól, és 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével megkezdi működését várhatóan az Európai Unió teljes területén -közölte a magyar szakemberek által létrehozott társaság.

Kiemelték: a Benker az Európai Unió első olyan pénzügyi szolgáltatója, amely teljes egészében blokklánc technológiával működik. Az MTI kérdésére a pénzügyi társaság közölte: a Benker mögötti, ma már felügyelt intézmény jegyzett tőkéjét két körben – 350 ezer és 250 ezer euró – fizették be az alapítók. A társaság költségei ezen felül meghaladták a 2 milliárd forintot, amiben benne van a saját fejlesztésű, kifejezetten a pénzügyi szektorra tervezett hibrid blokklánc rendszer, a Natrix létrehozása és egyéb fejlesztések költségei.

A céget két éve indította két olyan magyar magánszemély – Bodnár Viktor és Szabolcsi András -, akik az EU több országában is a pénzügyi és fintech piac aktív szereplői.
Bodnár Viktor, a Benker vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a cégük azért jött létre, hogy „technológiai alapú garanciát biztosítva transzparenciát, így önrendelkezést adjon ügyfeleinek a pénzügyeik felett”. A neobank „elhozza a személyi pénzügyek új világrendjét, amelyben az ügyfél saját maga irányít, ha úgy dönt; teljes szabadságban élhet és nem a pénzügyi piac különféle szereplőinek van kiszolgáltatva” – így fogalmazott.

A blokklánc hozzáadásával a garanciák körébe a pénzügyi szolgáltatóknak nemcsak jogi és felügyeleti követelményeket kell betartaniuk, hanem átláthatóan kell működniük – húzta alá. A működési szabályokat csak teljesen transzparensen, felügyelt módon változtathatják, azaz nem módosíthatják saját belátásuk szerint, nem kerülhetik meg a rendszert, még a technológiai lehetőség sincs meg rá – tette hozzá. A Natrix rendszer minden hatályos GDPR-, bankbiztonsági és pénzügyi szabályozási követelménynek megfelel – mutattak rá a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2018. július 31.

KPMG: árad a tőke a fintech szektorba

Soha nem vonzott még annyi tőkét és befektetést a fintech szektor globálisan, mint 2018 első felében – derül ki a KPMG Pulse of Fintech jelentéséből. 875 tranzakcióról és 57,9 milliárd dollárnyi befektetői tőkéről beszélhetünk, többről, mint tavaly egész évben. A félévet két óriás tranzakció húzta fel, az Ant Financial 14 milliárdos tőkeemelése, és a WorldPay […]
2017. november 7.

A biztosítási szakmát is elérte a digitalizáció

A biztosítási ágazatnak is el kell készítenie digitalizációs stratégiáját, az előttünk álló évtizedben a digitalizáció jelenti a legátfogóbb gazdaságfejlesztési programot – mondta Deutsch Tamás, Digitális jólét programért (Djp) felelős miniszterelnöki biztos a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kedden, Budapesten tartott konferenciáján.