Nem aggódnak a bankvezérek Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem tartanak a törlesztési moratórium után a nem teljesítő hitelek (NPL) megugrásától a bankvezérek; az 58. Közgazdász-vándorgyűlés kerekasztal beszélgetésén felszólalók  szerint az NPL-ráta visszafogott marad.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) versenyképességi szakosztályának elnökségi tagja azt mondta, hogy a járvány a második hulláma alakítja a gazdasági kilátásokat, a kilábalás lassabb folyamat lesz, elhúzódó felpattanás várható. A bankrendszert felkészültebben érte ez válság, mint a 2008-as. Bár a neheze még hátravan, a magyar bankok pozíciója kellően stabil – jelentette ki. Hozzátette: a moratórium sikere indokolta annak célzott meghosszabbítását. A júniusi adatok alapján mintegy 1,6 millió lakossági, és 60 ezer vállalati ügyfél vesz részt jelenleg a moratóriumban. A jövedelmi helyzet és a fizetési nehézségek alapján az adósok 10-15 százaléka lehet sérülékeny mindegyik szegmensben – ismertette.

Bencsik László, az OTB Bank vezérigazgató-helyettese szerint jövő nyárra a világgazdaság teljesítménye visszaáll, az egészségügyi válsághelyzet 2021 második negyedévére megoldódik. A várakozásaik szerint jövő nyárra a világgazdaság, és benne a turizmus is „visszatér a normális működési állapotba”. A nem teljesítő hitelek aránya abszolút visszafogott, „pár százalékpont lesz ” – tette hozzá.

Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: a vállalati ügyfeleik közül sokan kiléptek a moratóriumból, és tovább törlesztik hiteleiket. A járvány második hullámától függ, hogy hányan élnek a lehetőséggel továbbra is. A nem teljesítő hitelek állománya „messze-messze a korábbiak (2013-2014) alatt fog maradni”, egyszámjegyű lehet szektorszinten – vélte.

Simák Pál, a CIB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy továbbra is többen lépnek ki a moratóriumból az ügyfeleik közül. Szerinte nem lesz nagy probléma lakossági oldalon, a lakosság helyzete sokkal jobb, mint az előző válság idején. A vállalati oldalon néhány ágazatban, közöttük a feldolgozóiparban, turizmusban- vendéglátásban érintett cégek kerülhetnek nehéz helyzetbe. A szolgáltatói értékláncban is keletkezhetnek törések a globális helyzet miatt, ami megzavarhatja a feldolgozóipar működését – mondta.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgató,, az MKT főtitkára azt mondta, hogy a bankrendszer és a gazdaság teljesítménye kéz a kézben jár. Jó esetben sikerül olyan megoldásokat találni, ami az NPL-állomány növekedése ellen hat. Egy „ilyen mértékű” gazdasági visszaesés szektorszinten kihat a bankok jövedelemtermelő képességére az értékvesztésen keresztül. A szereplők többségének a moratórium hasznos megoldás volt, egyet értett azzal, hogy a következőben az arra rászorultak kapnak lehetőséget. Egyre sürgetőbbnek nevezte a garanciaprogramok áttekintését.

Tóth Balázs  UniCredit Bank Hungary Zrt elnök-vezérigazgatója szerint majd 2-3 év múlva meglehet látni, hogy mennyire körültekintő volt a hitelezés. A növekvő hitelkockázatokra monitoringgal készülnek az ügyfelekkel közösen, a válság által leginkább érintett ágazatokban.

Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint fel kell készülni arra, hogy sokan lesznek, akik élnek az újabb moratóriummal. A vállalatok nagy része eddig likviditási hitelben gondolkodott, nem fejlesztésiben – tette hozzá


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 15.

A fizetési moratórium folytatását tervezik

A fizetési moratórium lejárta után a sérülékeny jövedelmi helyzetű adósokra fókuszáló, célzott, átmeneti és átlátható megoldást javasolt Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Portfólió keddi hitelezési konferenciáján.
2020. április 6.

A legfontosabb tudnivalók a fizetési moratóriumról

Március 19-én lépett hatályba a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III.18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), amely a hitel-, kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződések adósainak igyekszik segítséget nyújtani új szabályaival. A Rendelet egyes részletszabályait tartalmazza a 2020. március 25-én hatályba lépett 62/2020. (III. 24.) Korm. rendeletet. Jelen cikkünkben e két rendelet együttes ismertetésével igyekszünk tájékoztatni tisztelt olvasóinkat.