Bejegyzések költségcsökkentés címkével

Rezsiköltségek csökkentése fűtési szezonban – munkajogi megoldások
2023. november 8. Munkaügyek

Rezsiköltségek csökkentése fűtési szezonban – munkajogi megoldások

Lassan beköszönt a hideg időjárás, ezzel pedig a valódi fűtési szezon is kezdetét veszi. A koronavírus járvány óta egyre többen dolgoznak heti néhány napot home office-ban vagy távmunkában és a munkáltatók többsége is támogatóan áll az otthoni munkavégzéshez. Természetesen nem minden munkakör és vállalati struktúra alkalmas erre, viszont az egyre növekvő rezsiköltségek a foglalkoztatókat is hátrányosan érintik, így üdvözlendőek az olyan megoldások, amelyek alkalmasak lehetnek a kiadások féken tartására.

2022. november 21. Cégvilág

Költségcsökkentéssel is készülnek a vállalkozók 2023-as év várható nehézségeire

Nem nagy meglepetés, hogy az előttünk álló 2023-as év bizonytalanságaitól sok vállalkozó tart. Költségcsökkentést, áremelést és akár szervezeti átstrukturálást is terveznek. Most már számokban is látni lehet, hogy ki, mire készül. A több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatást végzett ügyfelei közt, amelyből kiderült: az infláció és az recessziós várakozások szele aggasztja leginkább a cégeket. Sokan próbálnak majd megtakarítani, működési költséget csökkenteni, de olyanok is lesznek, akik az előre menekülés fényében több energiát fektetnek majd árbevétel növelésbe új termékek vagy piacok által.

2020. szeptember 10. Adó

Kúria ítélet: költségcsökkentés vs. adóelkerülés

Költségcsökkentés többféle indokkal történhet egy vállalkozás életében. Egy stratégiai okból kkv-minősítés elérésére törekvő és a munkaügyi ellenőrzésből eredő kockázatainak mérséklését célzó magatartás is lehet okszerű. Mindez nem okszerű indoka a költségcsökkentésnek azonban abban az esetben, ha adózó egy, a szerződés teljesítésére saját teljesítménnyel nem képes adóalanytól befogadott számlákra alapít áfalevonást úgy, hogy azoknál a számlakibocsátótól különböző társaságoknál, melyekhez a kiszervezett munkaerő állományba került, adózó gazdasági érdekkörében eljárók is munkavállalóként jelennek meg. A következőkben a témát taglaló Kúriai döntést mutatunk be.