2014 legolvasottabb cikkei a munkaidőről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

E cikkekre voltak a leginkább kíváncsiak olvasóink: pótszabadság, munkaidő-nyilvántartás, s sok egyéb, a munkaidőhöz kapcsolódó téma.


Gyermekek után járó pótszabadság

Hány nap szabadság jár egy évre? Milyen esetekben jár pótszabadság? A legtöbb munkavállalót ez utóbbi körben a gyermekek után járó pótszabadság érinti, amelynek mértékét és igénybevételének feltételeit a Munka Törvénykönyve határozza meg.

http://munkajog.hu/rovatok/munkaido/gyermekek-utan-jaro-potszabadsag

Ha csörög a telefon szabadság alatt

A munkajogi szabályok kifejezetten nem határozzák meg azt a határt, amely a munkáltatói zavarás és a munkavállaló tűrési, engedelmességi kötelezettsége között van. A konkrét eset valamennyi körülményét figyelembe véve, az együttműködési kötelezettség, az elvárhatóság és a méltányos mérlegelés munkajogi alapelvek segítségével lehet azt eldönteni, hogy a munkavállaló köteles-e válaszolni főnöke telefonhívásaira, e-mail üzeneteire.

http://munkajog.hu/rovatok/munkaido/ha-csorog-a-telefon-szabadsag-alatt

Ami nem munkaközi szünet
Gyakran találkozunk az ebédidő, a munkaközi szünet, a cigiszünet, és a képernyő előtti munkavégzés esetén járó szünet elnevezésekkel, amelyek azonban nem azonos fogalmak, érdemes ezért a tartalmukkal tisztában lennünk.
http://munkajog.hu/rovatok/munkaido/ami-nem-munkakozi-szunet

A munkaidő-nyilvántartásról dióhéjban
A munka- és pihenőidőre vonatkozó törvényi szabályok betartásának ellenőrizhetősége érdekében az Mt. előírja, hogy a munkáltató köteles nyilvántartani: a rendes és a rendkívüli munkaidő, a készenlét, valamint a szabadság tartamát. A nyilvántartási kötelezettség fontosságára – garanciális jellegére – tekintettel az alább ismertetendő szabályok az Mt. kógens szabályai közé tartoznak, azaz azoktól, sem a munkavállalóval kötött megállapodásban, sem kollektív szerződésben eltérni nem lehet.
http://munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-munkaido-nyilvantartasrol-diohejban
 

Kiadható-e a szabadság a tárgyévet követő évben?
A Munka Törvénykönyvének főszabálya szerint a szabadságot – értve ezalatt az alap- és a különböző jogcímeken járó pótszabadságokat – annak esedékessége évében, tehát a tárgyévben kell kiadni, hiszen a szabadság alapvető funkciója, hogy a munkavállaló számára hosszabb idejű regenerálódást, feltöltődést biztosítson a munkavégzés mellett. Ennek megfelelően a 2014. évre vonatkozó szabadság kiadásának legkésőbbi jogszerű időpontja 2014. december 31.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/kiadhato-e-a-szabadsag-a-targyevet-koveto-evben

Munkajogi továbbképzés

Négy alkalom alatt áttekintjük a munka törvénykönyve fontos részeit:

A munkaviszony megszüntetése – Dr. Lőrincz György
A munkaviszony létesítése – Dr. Berke Gyula
Az atipikus munkaviszony kérdései – dr. Bankó Zoltán
A munka- és pihenőidő szabályai – dr. Pál Lajos

Bővebb információ és jelentkezés >>

 A hét kérdése: betegség felmondási idő alatt
Az egyik munkavállaló 2014. március 5-én felmondással szüntette meg a munkaviszonyát. A felek megállapodtak abban, hogy a munkavállaló utolsó munkában töltött napja 2014.április 4. lesz, addig pedig munkát végez. A munkavállaló a felmondási idő alatt (2014. március 7-én) azonban beteg lett. Kihat-e ez a felmondásra? Meghosszabbítja-e ez a helyzet a felmondási időt? A gyógyulást követően folytatódik csak a felmondási idő, esetleg a felmondás ebben az esetben jogellenessé válik?
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-het-kerdese-betegseg-felmondasi-ido-alatt
 
A nyugdíjkorhatár és a munkavállalói státusz
A nyugdíjkorhatár betöltése nemcsak társadalombiztosítási szempontból jelentős tényező, hatása van a munkavállalói státuszra is. Más helyzetben van a munkavállaló a nyugdíjkorhatár betöltése után, a korhatár betöltését megelőző öt éven belül, illetve öt éven túl.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-nyugdijkorhatar-es-a-munkavallaloi-statusz
 
A hét kérdése: munkaidő-beosztás megváltoztatása
Meg lehet-e változtatni a kérdéses munkanap előtti napon a munkaidő-beosztást a munkavállaló kérésére? Ha igen, hogyan kell dokumentálni, hogy ez a munkavállaló maga kérte?
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-het-kerdese-munkaido-beosztas-megvaltoztatasa
 
A szabadság és egyéb távollétek nyilvántartása

A Munka Törvénykönyve a munkáltató kötelezettségeként írja elő, hogy a szabadságot, egyéb távolléteket, a munkaidőt és a munkaidővel kapcsolatos megállapodásokat nyilvántartsa. Egy munkaügyi ellenőrzés során ezen adminisztrációs feladat teljesítésének elmulasztása – akár egyetlen munkavállaló vonatkozásában – munkaügyi bírság kiszabását is eredményezheti.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-szabadsag-es-egyeb-tavolletek-nyilvantartasa
 
Így vezesse a munkaidő-nyilvántartást
Hogyan kell szabályos munkaidő-nyilvántartást vezetni – ez is kiderül A munka- és pihenőidő szabályai című könyvből, amelyből rövid részletet közlünk.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-munka-es-pihenoido-szabalyai
 

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 5.

Álláskeresés nyáron? – Itt az idő a nézelődésre!

Bár nem ebben az időszakban a legszélesebb a kínálat a munkáltatói oldalon és lassul a kiválasztás folyamata is, de jellemzően nem húzzák le a rolót a vállalkozások. Igenis van esély álláskeresőként, bár szükség van egy kicsit több türelemre.

2024. július 3.

Profession.hu: beindult az alkalmi munkák szezonja

Beindult az alkalmi munkák szezonja, május második felétől látványosan nőttek az ilyen típusú megbízásokra toborzó álláshirdetések, amelyekben leggyakrabban egyebek mellett felszolgálót, pincért, sofőrt és futárt keresnek – közölte a Profession.hu kedden.

2024. július 3.

Képzési lehetőségekkel lehet megtartani a kifáradt munkavállalókat

A munkavállalók majdnem fele (45%) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62%) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28% akár váltana is munkahelyet egy éven belül – derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.