A Magyar Szakszervezeti Szövetség a feketemunka visszaszorítását szorgalmazza


A Magyar Szakszervezeti Szövetség a feketemunka látványos visszaszorítását, a hatósági ellenőrzések számának növelését szorgalmazza, és szükségesnek tartja a szankcionálási rendszer felülvizsgálatát.

A csütörtöki közleményében az érdekképviselet kiemelte, hogy bár tavaly az előző évhez képest valamivel több cégnél tartottak munkaügyi hatósági ellenőrzést, de ez még mindig kevésnek bizonyult.

Közleményében a MASZSZ aggasztónak tartja, hogy míg 2011-ben 160 ezer munkavállalót érintettek a munkaügyi ellenőrzések, addig manapság évente legfeljebb 40 ezer ember munkakörülményeinek vizsgálatára van kapacitás.

Zlati Róbert, a szakszervezeti szövetség elnöke a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakoribb ellenőrzés is hatástalan marad, ha a szabálytalanságokért a „vétkes” munkáltató mindössze figyelmeztetést, esetleg enyhe, szinte csak névleges, pénzbüntetést kap.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Négynapos nyári munkahéttel kísérletezik a PwC Magyarország

A PwC Magyarország a könyvvizsgálati üzletágában idén nyáron pilot jelleggel 4 napos munkahetet vezet be. Június elejétől augusztus végéig a vállalat 280 munkatársa csak hétfőtől csütörtökig fog dolgozni. A pilotban az audit tevékenységet folytató csapatok vesznek részt.

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 23.

Példátlan béremelés jön Horvátországban

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány – jelentette be a miniszterelnök. A cél az volt, hogy a közszférában dolgozók egyenlő munkáért egyenlő javadalmazást kapjanak, és a legalacsonyabb bérek nőjenek a legnagyobb mértékben, ugyanakkor mindenhol legyenek emelések.