Az EU-n túlról érkező vendégmunkások segítették a Pensum Group profitjának növekedését


A kihívásokkal teli üzleti környezet ellenére közel harmadával, 5 milliárd forint közelébe tudta növelni árbevételét a munkaerő-kölcsönzés terén meghatározó pozíciójú Pensum Group 2023-ban. A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat az inflációs nyomás, a növekvő költségek ellenére 136 milliós üzemi eredmény mellett 74 millió forintos adózott nyereséggel zárta a tavalyi évet, és tőzsdére lépése óta először osztalékot is fizethet. A Pensum Group bővülésére kedvezően hat, hogy minősített munkaerő-kölcsönzőként növelte a harmadik országbeli munkavállalók számát a kapcsolódó szabályozási lehetőségek között, és ennek a területnek a további dinamikus növekedésére számít, így árbevétele és nyeresége tovább bővülhet 2024-ben – áll az Adó Online-hoz eljuttatott közleményben.

Erős évet zárt 2023-ban a Pensum Group Nyrt., miután árbevételét 30 százalékkal 4,8 milliárd forintra növelte, üzemi eredménye duplájára 136 millióra (+104%), adózott eredménye pedig több mint duplájára, 74 millió forintra emelkedett (+128%). Ezzel a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat egy részvényre jutó eredménye 37 forintra emelkedett, amiből a társaság 2020-as tőzsdére lépése óta először fizethet osztalékot, részvényenként 11 forintot az Igazgatóság tervei szerint. Főként a tavalyi első félévben a Pensum nem tudta teljesen függetleníteni magát a kedvezőtlen gazdasági folyamatok alól, melyek közül a leginkább kedvezőtlenül a kiskereskedelmi forgalom komoly csökkenése érintette, tekintve, hogy a társaság nagy számban kölcsönöz munkaerőt a szektor számára. A kiskereskedelemben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok különösen az első negyedév rendelésállományára voltak negatív hatással, melyre a Pensum belső struktúrájának átszervezésével és az üzletpolitika módosításával reagált. Ennek köszönhetően a társaság a második negyedévtől jelentősen javuló tendenciát tapasztalt, ami a második félév eredményeiben már pozitívan jelentkezett minden üzletágában. A Pensum Group gazdálkodására pozitívan hatott, hogy 2022. végén minősített munkaerő-kölcsönzővé vált, így a tavalyi első félévben felkészült a nagy volumenű tevékenység folytatására. A társaság 2023-ban számos új partnerrel kötött szerződést harmadik országbeli munkavállalók meghatározott munkakörökben történő foglalkoztatására, így jelenleg már több mint 500 munkavállalót kölcsönzött az üzletágon belül, ami 2024-ben jelentős mértékben növekedhet tovább. A Pensum Group által közvetített harmadik országbeli munkavállalók létszáma folyamatosan nő, de a belföldi munkavállalók száma még mindig jelentősen magasabb, és a társaság továbbra is törekszik az arányok megtartására.

A Pensum Group célja, hogy 2024-ben akvizíciókkal, stratégiai együttműködésekkel erősítse meg a 2023-as organikus bővülést. A dinamikus növekedést a vállalat több módon támogatja, így az üzletfejlesztés mellett a belső folyamatokat is optimalizálja, a szinergiákat kihasználja. Ennek során törekszik az adminisztrációs folyamatok automatizálásra, új technológiák, mesterséges intelligencia alkalmazásának bevezetésére.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 16.

A Pensum Group minősített munkaerő-kölcsönző kedvezőnek értékelte az idegenrendészeti törvényjavaslatot

Minősített munkaerő-kölcsönzőként a Pensum Group Nyrt. értékelte a Kormány által előterjesztett „A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról” szóló törvénytervezetet, mely új keretbe helyezi a vendégmunkások foglalkoztatását. A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat üdvözli, hogy a tervezet alapján nem változik az eddigi szabály, mely szerint vendégmunkásokat továbbra is csak minősített kölcsönbeadók hozhatnak be az országba gyorsított eljárás keretében. A társaság elkötelezett a magyar munkavállalók foglalkoztatása iránt, ugyanakkor ezzel párhuzamosan növekedve a harmadik országbeli munkavállalókkal foglalkozó üzletága az év végéig elérheti az érintett országokból toborzott 500 munkavállaló foglalkoztatását.
2023. október 27.

A filippínó vendégmunkások hazája: a Fülöp-szigetek

Az országot kis kihagyással hatvan éve két család több generációja irányítja. A Fülöp-szigetek a világ második legnagyobb aranykészletével rendelkezik, és alacsony adózású országnak számít.
2023. május 4.

Czomba: szükség lesz vendégmunkásokra a gazdaságban

A magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs magyar munkaerő – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Komáromban.