Egyre kevésbé aggódunk a munkanélküliség miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly novemberben is magasan állt a magyar munkavállalók saját állásuk iránt érzett bizalma, az pedig fontos fejlemény az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy egyre optimistábbak egy új munkahely megtalálásával kapcsolatban. Több részmutató pedig arról tanúskodik, hogy a munkaerőpicai stabilitás már a csökkenő munkavállalói motivációban is visszaköszön, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci kutatásából.

A megelőző év hasonló időszakához képest egy ponttal emelkedett a munkavállalói bizalmi index novemberben, így a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe alapján a jelenlegi 69 pontos érték továbbra is egy optimista hozzáállást mutat a munkavállalók körében.

A negyedéves jelentésből megtudhatjuk, hogy a megkérdezettek körében a júniusi és szeptemberi időszakhoz hasonlóan ismét magas, 56 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy a dolgozók mennyire bíznak abban, hogy könnyen találnának maguknak új állást: az előző év azonos időszakában ez az érték 52, 2017-ben pedig 46 pontot vett fel. Fontos megemlíteni azt a részmutatót is, amely azt vizsgálja, hogy az adott munkavállaló mennyire érzi biztosnak a jelenlegi pozícióját: ez a szám 91 pontot vett fel, ami a megelőző év azonos időszakában mért értékhez hasonlóan változatlan, 2017 novemberéhez képest pedig 3 pontos emelkedést jelent, ugyanakkor a három, illetve négy évvel ezelőtti adatokhoz képest 7, illetve 18 pontos ugrást mutat, vagyis a megkérdezett munkavállalók az elmúlt években jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, mint korábban.

A kutatás az emberek jelenlegi munkahelyük megtartása iránt érzett motivációját is vizsgálta, amelyből az derült ki, hogy a válaszadók kevesebb mint fele (47%) lenne csak hajlandó a mostaninál messzebbre, akár fél órával is többet utazni a munkahelyére: ez 11 százalékpontos esét jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Továbbá egy év alatt 43%-ról csaknem felére, 24%-ra zuhant azoknak az aránya, akik ugyanannyi pénzért akár nehezebb munkát is hajlandók lennének bevállalni, illetve 48%-ról 32%-ra esett azon válaszadók köre, akik ugyanannyi pénzért többet is dolgoznának. A meglévő munkahellyel és a pozícióval kapcsolatos elköteleződés mértékének drasztikus csökkenése valószínűleg a már régebb óta tapasztalt biztonságérzet fokozatos erősödésével lehet összefüggésben.

„A felmérésünk eredményei alapján úgy látjuk, hogy továbbra is optimistán ítélik meg az egzisztenciális helyzetüket a hazai munkavállalók, amelyet alátámaszt a jelenlegi munkahely stabilitásában való hit, illetve az újbóli elhelyezkedés esélyének pozitív megközelítése” – mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója. Hozzátette: cégvezetők lassan aggódhatnak is, mivel a munkavállalók körében tapasztalható erőteljes biztonságérzet a csökkenő motivációban is visszatükröződik.

Ennél is árulkodóbb lehet az az adat, amely szerint azoknak a munkavállalók, akik öt évnél rövidebb időre látják biztosnak az állásukat, mindössze 15%-a szerint fog a cég megszűnni, ami 18 százalékpontos esést jelent 2019 azonos időszakához képest, illetve 22%-ról 12%-ra esett azok köre is, akik szerint a cég beolvad egy másik vállalatba.

Ugyancsak árulkodó adat az is, hogy 29%-ról 16%-ra esett azon válaszadók aránya, akik úgy érzékelik, hogy az egész cégben nincs elég megrendelés és elég munka.

Az elemzés szerint 25%-ról 16%-ra esett azok aránya, akik szerint a céget át fogják alakítani, vagy meg fogják szüntetni azt a részleget, ahol dolgozik. Emellett 28%-ról 19%-ra esett azon interjúalanyok aránya, akik szerint leépítés várható, melynek során őtőle is megválnak.

A BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös kutatásának egyik érdekes fejleménye ugyanakkor, hogy az összes válaszadó közel háromnegyede (72%) ugyan minimum öt évre biztosnak látja a pozícióját a jelenlegi munkahelyén, de ez a szám 10 százalékpontos visszaesést mutat egy év alatt. 76% szerint maga a munkahely is öt évnél tovább fenn fog maradni, ám itt ugyancsak 6 pontos mérséklődés tapasztalható az előző év hasonló időszakához képest.

A különböző demográfiai változókat is figyelembe véve továbbra is azt tapasztaljuk, hogy az átlagnál hagyományosan jobban bíznak a munkahelyükben a budapestiek (70 pont), valamint az érettségivel és diplomával rendelkezők (70, illetve 74 pont). További érdemi fejlemény, hogy az előző negyedévhez hasonlóan a férfiak és nők azonos pontszámot értek el a munkavállalói bizalom terén.Kapcsolódó cikkek

2021. november 30.

Kell-e munkaszerződést módosítani a hibrid munkavégzés miatt?

Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül, de hibrid munkavégzés során nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

2021. november 30.

9,1 százalékkal nőttek a keresetek

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2021. november 30.

Bumerángozásba kezdtek a cégek

Egyre többen kezdték visszacsábítani korábbi dolgozóikat, így ez a kör korábban méltatlanul hanyagolt lehetőséget jelenthet – állítja Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR igazgatója.