Egyszerűsödött a már foglalkoztatott, megváltozott munkaképességűek ellátásainak igénylése


Egyszerűsödött idén a már foglalkoztatási jogviszonyban álló, megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak igénylése – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videóban.

Fülöp Attila közölte, rokkantsági és rehabilitációs ellátást ma már úgy is lehet igényelni, hogy valakinek munkaviszonya van közben. „Ez egyszerűsítést jelent a munkaadónak, adminisztrációs egyszerűsítést, és természetesen egyszerűsítést és többlettámogatási lehetőséget magának a megváltozott munkaképességű személynek” – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: nemzetgazdasági érdek, hogy minél kevesebb adminisztráció mellett minél többen dolgozhassanak. A megváltozott munkaképességűek célcsoportjában pedig kiemelt cél és feladat, hogy mindenkinek adjanak munkát, aki tud és akar dolgozni. Ez a szabály is ehhez segít hozzá – jelentette ki.

Fülöp Attila szólt arról, hogy ma a megváltozott munkaképességűek csaknem 50 százaléka dolgozik. Ez tíz évvel ezelőtt még csupán 18 százalék volt – mondta.

Az államtitkár kiemelte: továbbra is olyan intézkedéseket szeretnének hozni, amelyekkel támogatni tudják a fogyatékossággal élő tartósan beteg emberek megélhetését, munkába állását és ellátásainak könnyű igénylését.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

A GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni

A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató GINOP plusz program újabb, harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni minden vármegyéből, és a fővárosból – hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

2024. február 27.

Az új foglalkoztatási igazolás és munkajogi joghatásai

Egy 2024. január 1-jétől hatályos törvénymódosítás eredményeként a munkaviszony megszüntetésekor vagy megszűnésekor a munkáltató a munkavállaló számára több, más-más tartalmú dokumentum helyett immár egy darab egységes, a korábbi igazolások kötelező tartalmi elemeit magában foglaló foglalkoztatási igazolás kiállítására köteles.

2024. február 26.

Négynapos nyári munkahéttel kísérletezik a PwC Magyarország

A PwC Magyarország a könyvvizsgálati üzletágában idén nyáron pilot jelleggel 4 napos munkahetet vezet be. Június elejétől augusztus végéig a vállalat 280 munkatársa csak hétfőtől csütörtökig fog dolgozni. A pilotban az audit tevékenységet folytató csapatok vesznek részt.