Egyszerűsödött a már foglalkoztatott, megváltozott munkaképességűek ellátásainak igénylése


Egyszerűsödött idén a már foglalkoztatási jogviszonyban álló, megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak igénylése – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videóban.

Fülöp Attila közölte, rokkantsági és rehabilitációs ellátást ma már úgy is lehet igényelni, hogy valakinek munkaviszonya van közben. „Ez egyszerűsítést jelent a munkaadónak, adminisztrációs egyszerűsítést, és természetesen egyszerűsítést és többlettámogatási lehetőséget magának a megváltozott munkaképességű személynek” – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: nemzetgazdasági érdek, hogy minél kevesebb adminisztráció mellett minél többen dolgozhassanak. A megváltozott munkaképességűek célcsoportjában pedig kiemelt cél és feladat, hogy mindenkinek adjanak munkát, aki tud és akar dolgozni. Ez a szabály is ehhez segít hozzá – jelentette ki.

Fülöp Attila szólt arról, hogy ma a megváltozott munkaképességűek csaknem 50 százaléka dolgozik. Ez tíz évvel ezelőtt még csupán 18 százalék volt – mondta.

Az államtitkár kiemelte: továbbra is olyan intézkedéseket szeretnének hozni, amelyekkel támogatni tudják a fogyatékossággal élő tartósan beteg emberek megélhetését, munkába állását és ellátásainak könnyű igénylését.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Budapesten elindult a fiatalokat a munkaerőpiacon segítő Ifjúsági Garancia Plusz program

Budapesten elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program, amelynek célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön.

2024. július 16.

Munkáltatói fizetési felszólítás szabályai

A munkaviszonyból fakadó igények érvényesítésének elsődleges módja a peres eljárás, vagyis a bíróság előtti igényérvényesítés, azonban a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) lehetőséget teremt a munkáltatóknak arra, hogy – bizonyos feltételek fennállása esetén – fizetési felszólítással érvényesítsék igényüket a munkavállalókkal szemben.