Munkástanácsok: a szakmunkások bérminimuma az emeléssel már korrekt lehet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A minimálbér 200 ezer forintra emelésével a szakmunkás-bérminimum mintegy 250 ezer forintra nőne – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre az M1 műsorában.

A minimálbér és a szakmunkások bérminimuma „mindig együtt mozog”; az emelés után egy kezdő szakmunkás már „korrekt bérnek nevezhető” fizetést vihet haza. A minimálbér emelése további béremelkedést eredményezhet, hiszen a munkáltatók csak így tarthatják meg a versenyképes munkaerőt. Tehát arra lehet számítani, hogy a teljes magyar bérskála ennek köszönhetően meg fog emelkedni – mondta Palkovics Imre a kormányzati tervekkel kapcsolatban.

Szerinte eddig sem volt semmilyen káros hatása a minimálbér emelésének, mert a magyar gazdaság „fundamentumai” erősek, és most sem számít például elbocsátásokat vagy a munkanélküliség növekedésére. Az emelést egy lépcsőben végre lehetne hajtani, de ha a politika úgy dönt, két lépcsőben is bevezethető – fűzte hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Távmunka és költségtérítése szabályai 2024-ben

A munkáltató alapvető kötelezettsége, hogy a munkavállalók részére a munkaviszony teljesítésével összefüggésben felmerült költségeket megtérítsék. Ez az állítás a távmunkában dolgozók esetében is igaz, a hatályos jogszabályi környezet pedig adómentes juttatási lehetőséget is biztosít az ilyen munkavállalók számára.

2024. május 27.

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.