Cafeteria 2016 – mi változik? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hatályos cafeteria-szabályozáson túl az szja-bevallásról és az időszakos elszámolású ügyletekkel kapcsolatos változásokról is mindent megtudhat az Adó szaklap év eleji dupla számából, amelyet itt rendelhet meg.


Az Adó szaklap legfrissebb számában összefoglalja a béren kívüli juttatási rendszerek leggyakrabban alkalmazott elemeit, továbbá példákkal illusztrálva bemutatja a 2016-os adózásukat, így a lap 2016/1-2-es számából számából mindent megtudhat a cafeteria hatályos szabályozásáról és a különböző elemeihez kapcsolódó kedvezményekről.

A személyi jövedelemadó bevallása 2016-ban című írás bemutatja a bevallás elkészítésének 2016-ban hatályos szabályrendszerét, valamint a különböző bevallási módok részletszabályait, így az újdonságot jelentő bevallási nyilatkozatot is; a különböző bevallási lehetőségek összevetését jól áttekinthető táblázat segíti.

Részletezi a szaklap az időszakos elszámolású ügyletekkel kapcsolatos változásokat is, mivel számos kérdés merült fel ezen ügyletek tekintetében az adófizetési kötelezettség megállapításának időpontjához kapcsolódóan. A cikk szerzője áttekinti az időszakos elszámolású ügyletek utáni áfafizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó jogszabály-módosításokat is.

A behajtási költségátalány polgári jogi és adójogi vonatkozásai című cikkben a szerző részletezi a hazai szabályozás sajátosságait, és az azokkal kapcsolatos adó- és illetékjogi, továbbá számviteli vonatkozásokat.

A Társadalombiztosítás rovat az arányos szolgálati idő kiszámításához nyújt segítséget, valamint a felülvizsgálati eljárás új szabályait részletezi.

A Jogesetek rovatban a munkaerő kölcsönzéssel, a fokozott adóhatósági felügyelet elrendelésével és az adóelőny érvényesíthetőségéve kapcsolatos érdekes példákat mutat be.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2016/1-2-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 3.

Áfacsalókra csapott le a NAV

Kriptovalutában, kábítószerben és készpénzben tartotta a vagyonát egy hazai bűnszervezet, amely több, mint félmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot kriptovalutában, készpénzben, ingatlanban, illetve lőfegyver-gyűjteményben halmozták fel. A nagyszabású akció során egyszerre 30 helyszínen csaptak le a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a MERKUR kommandósai és Bevetési Igazgatóság járőrei. A gyanúsítottak elfogása mellett a bűnös úton szerzett vagyontárgyakat is lefoglalták, továbbá 450 millió forint értékben zároltak ingatlant.

2024. május 2.

Svédország – kis nép, nagy teljesítmény

A svédek büszkék hazájukra és erre minden okuk megvan. Az ország versenyképes, a gazdaság nemcsak a hagyományos ágazatokban, hanem a high-tech szektorban is nagyon jó teljesítményt nyújt, a jóléti társadalom stabilitást, biztonságérzetet ad minden polgárnak. Svédország közismerten magas adózású országnak számít, a magas színvonalú jóléti szolgáltatások és biztonsági háló alapja a magas adójövedelem.