Változások az online számlázásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2018 év közepe az adózásban egyértelműen az online számla adatszolgáltatásról szólt. A számla adatszolgáltatásra kötelezett vállalkozásoknak fel kellett készülniük, valamint a számlázó programjaikat is fel kellett készíteniük az új elektronikus rendszerre. Ez jó néhány vállalkozásnál bonyolult, komplex feladatot jelentett. A megfelelő adatszolgáltatási rendszer kiépítéséhez sokszor nem volt elegendő csupán egy jó eszközt megvenni, hanem több vállalkozásnál a meglévő számlázási folyamatokat, a számla kiállítási gyakorlatot is felül kellett vizsgálni.

Jellemző adatszolgáltatási problémák

Az online számla adatszolgáltatás az adóhivatal számára gyors és hatékony információforrást jelent a vállalkozások számlázási gyakorlatáról, partneri viszonyairól. Az adóhivatal az elmúlt időszakban felhasználta az Online Számla rendszer adatait, s ennek is köszönhetően javítani tudta a kockázatelemzési tevékenység hatékonyságát. Ugyanakkor számos adminisztratív jellegű probléma is a felszínre került. Jellemző például a módosító számlák kezelésének problémája, illetve egyáltalán a módosító számla pontos fogalmának meghatározása sem feltétlenül magától értetődő. Sok esetben a vállalkozások fel sem ismerik, hogy módosító számlát állítanak ki, így azok alapszámlaként kerülnek az adóhivatali adatszolgáltató rendszerben rögzítésre. Ennek oka lehet, hogy nem tudják meghatározni a módosítással érintett alapszámlát, de az is, hogy egy kétlépéses számla korrekciónál a második bizonylatot már sokan nem tekintik módosító számlának.

Az adatszolgáltatás minősége a vállalkozásoknál nagyon változó. Találhatóak olyan megoldások, melyek tökéletesen megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, ugyanakkor vannak olyan vállalkozások, melyeknek messze nem sikerült a jogszabályoknak megfelelő adatszolgáltatási rendszert kiépíteniük. Ez utóbbi vállalkozásoknál előfordulnak olyan számlák, melyek nem kerülnek bele az adatszolgáltatásba, de akadnak olyan adathibák is, amikor a kiállított számla adattartalma nem egyezik meg az adatszolgáltatás adattartalmával. Jóval jelentősebb probléma, ha a számla kötelező adattartalma egyszerűen nem is szerepel a számlán.

Változások az adatszolgáltatási rendszerben

A fenti problémákat értékelve az adóhivatal több eszközzel próbálja az adózók adatszolgáltatási minőségét javítani. Az eszközkészletben megtalálhatóak a tájékoztatási megoldások, a kényszerítés és a fejlesztői támogatás is.

A tájékoztatási célt elsősorban egy statisztika visszamutatása jelenti. A vállalkozás arra jogosult tagja, ha belép az Online Számla rendszerben a fiókjába, akkor az adóhivatal egy statisztikát mutat számára arról, mennyi adatszolgáltatása volt különböző hibákkal érintett. Ez azért fontos, mert az adóhivatal tapasztalatai szerint több számlázó program nem mutatja meg ezeket a hibákat a felhasználónak (bár az adóhivatali rendszer ezeket az információkat rendre megküldi a program számára), vagy a vállalkozásnál nem megfelelő az információ áramlása. A megoldástól az adóhivatal azt reméli, hogy további adóhivatali ráhatás nélkül is többen rájönnek arra, hogy nem megfelelő az adatszolgáltatási rendszerük, és elkezdik felderíteni az eltérések okait.

A kényszerítés eszközrendszerébe azok a technikai megoldások tartoznak, amikor az adatszolgáltató rendszer megköveteli egy-egy elemnek a megküldését, annak pontosságát, s nem megfelelőség esetén nem dolgozza fel a számla adatokat. Január végén az adóhivatal publikálta azt az új adatstruktúrát, amelybe beépítésre kerültek az elmúlt fél évnek a tapasztalatai, és néhány elemnek a megküldését már kikényszeríti a rendszer. Fontos megemlíteni, hogy az új struktúrára való átállás határideje a jelenlegi publikációk szerint 2019. május elseje lesz. Ennyi idejük lesz tehát a vállalkozásoknak és a szoftver fejlesztőknek a változásokat implementálni. Az adóhivatali tapasztalat alapján szoftver fejlesztési oldalon a változások nem jelentenek nagy kihívást, ugyanakkor bármilyen még aprónak tűnő változtatás tesztelése, telepítése is jelentős időigényt vethet fel.

Az adatszolgáltatást érintő változások azon vállalkozások számára, amelyek eddig is a jogszabályoknak megfelelően állították ki a számláikat, nem jelentenek szinte semmilyen változást a hétköznapi gyakorlatban. Az érvényes adókulcsoknak a kikényszerítése, a számla adattartalom adókulcsonkénti riportolása, vagy a külföldi pénznemben kiállított számláknál az árfolyam számítása nem olyan tényezők, mely problémát jelentenek a jogkövető adózók számára. A mennyiségi egység jelentette szabványosítás pedig számlázó program fejlesztőjétől függően jelenthet változásokat a felhasználói felületen.

A fejlesztői társadalmat támogatja az adóhivatal a 2019. januárjában bevezetett fejlesztői napló szolgáltatással. Viszonylag rövid idő alatt már nyolc olyan bejegyzés található a naplóban, melyek a fejlesztők által internetes fórumokon vagy adóhivatal számára küldött levelekben foglaltakon alapulnak. A közvetlen kommunikáció az adóhivatal számára is lehetőséget teremt arra, hogy a fejlesztőkkel folyamatosan tudja tartani a kapcsolatot, s a felmerült kérdésekre gyorsan tudjon reagálni. A fejlesztői naplóval együtt bevezetett feed szolgáltatás pedig a weboldal változásaira, új tartalmak kihelyezésére hívja fel a figyelmet.

Az adatszolgáltatáshoz használható programokról további részleteket itt talál.

A cikk szerzője Czöndör Szabolcs főosztályvezető, NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága, Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2018. december 11.

Lendületet kaphat az elektronikus számlázás

A júliustól érvényes változásokkal egyszerűsödtek az elektronikus archiválás szabályai, azonban bármilyen új és hosszú távon költséghatékony módszer alkalmazása alapos felkészülést és odafigyelést kíván meg az adózók részéről. A Deloitte álláspontja szerint az új jogszabály segítheti az elektronikus számlázás és az elektronikus archiválás további terjedését.