A hét kérdése: hogy lehet dolgozni korhatár előtti ellátás mellett?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A korhatár előtti ellátásban részesülők munkavégzési szabályai hogyan változtak 2015 évben?


Mindazok esetében, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt ellátásban részesülőként

 • ideértve a 2012. január 1-je előtt folyósított előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat,

 • a korkedvezményes nyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat,

 • a bányásznyugdíjat,

 • a „művész” nyugdíjat „felváltó” korhatár előtti ellátást

 • és a nők 40 év jogosultsági időre tekintettel megállapított öregségi nyugdíját is

keresőtevékenységet folytatnak, (vagyis a tárgyévben a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak,) meghatározott összegű, a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem megszerzése után az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

A rendelkezések szerint mindaddig,

 • amíg az ellátásban részesülő személy adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát, 2015-ben 105.000 forint x 18 = 1.890.000 forint), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti.

 • Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni.

  EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

  Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
  Hogyan regisztrálhatok?
  Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
  Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
  Mi az a kockázati biztosíték?
  Milyen mértékűek a büntetések?

  További információ és megrendelés >>

 • Az említett rendelkezést a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati járandóságára is alkalmazni kell.

A kérdést Póczik Kálmánné szakértőnk válaszolta meg. További kérdéseket és válaszokat itt talál.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 23.

Nyugdíj meghatározása és az egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozó (ideértve a kisiparosként, magánkereskedőként, kisipari, magánkereskedői igazolvány alapján főfoglalkozású vállalkozói tevékenységet folytató személyt is) biztosítással járó jogviszonyának azon időtartamát lehet szolgálati időként elfogadni, mely alatt a vállalkozó a jogviszony fennállása alatt hatályos jogszabályokban meghatározott típusú és mértékű járulékot fizetett, bevallást eszközölt, egyéb bejelentkezési kötelezettségeinek is eleget tett. Jogeset.

2021. szeptember 21.

Nyugdíj és a fizetés nélküli szabadság viszonya – jogeset

Fizetés nélküli szabadság esetén nem jár bér, előfordulási lehetőségeit az aktuálisan hatályban lévő Mt. szabályok határozzák meg. Van, amikor alanyi jogon jár a munkavállalónak, s van, amikor kérelmezni kell azt a munkáltatótól. Jogeset.