Bajba kerülhetnek a hipa feltöltés eltörlése miatt az önkormányzatok?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány eltörli a decemberi iparűzési adó feltöltési kötelezettséget, az önkormányzatok mégsem kapnak automatikusan likviditási hitelt – írja a Népszava.

A kormány visszavonta saját javaslatát, így még átmeneti hitelt sem vehetnek fel a települések a az év végén elmaradó iparűzési adóbevétel pótlására – olvasható a Népszava cikkében.

kormány eredeti javaslatában még az szerepelt, hogy az önkormányzatok – a kormány külön engedélye nélkül -, a kieső iparűzési adóbevételek befolyásáig hitelt vehettek volna fel. A törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén azonban a kormány visszavonta erre vonatkozó saját javaslatát, mondván, hogy az átmeneti – 2020 decemberétől 2021 májusáig tartó, féléves – időszakra szóló likviditási hitelfelvétel megtiltásával megakadályozható a helyi önkormányzatok eladósodása és az újabb adósságspirál kialakulása. A javaslatot a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége megszavazta, így az várhatóan beépül a törvénybe, bár a végső szót a plenáris ülés mondja ki – írja a lap.


Kapcsolódó cikkek