Hogyan jár nyugdíj júliustól az egyszerűsített foglalkoztatás után?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyakran előfordul, hogy egy munka csak rövid időt igényel, pár napra van csak szükség a munkavállalókra. Köthető erre a rövid időre is határozott idejű munkaszerződés, de ennél jobb megoldás lehet ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében kerül alkalmazásra a szükséges munkaerő.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szerint ez a foglalkoztatási forma mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, vagy alkalmi munkára, illetve filmipari statiszta munkára alkalmazható meghatározott időtartamban.

2022. július 1-jétől változtak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai a munkáltatói napi közteher mértékénél, a nyugellátás számításának alapjánál és a filmipari statiszták napi jövedelmének összeghatáránál. Az új rendelkezéseket az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI.4.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ami nem változott:

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka végzésére szóló határozott idejű munkaviszony egy naptári éven belül nem haladhatja meg a százhúsz napot.

Alkalmi munkának az számít, ha a határozott időre szóló munkaviszony összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, illetve egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig tart.

A jogszabály a munkáltató napi alkalmi munkavállalói létszám keretét is meghatározza (például húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén naponta legfeljebb a létszám húsz százaléka).

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létrejövő munkaviszony igen egyszerű módon, a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével jön létre.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén legalább a minimálbér 85%-a,  szakképzettséget igénylő munkakörnél legalább a garantált bérminimum 87%-a fizetendő alapbérként, illetve teljesítménybérként. Ez az összeg 2022-ben  170.000 forint/hó, illetve 226.200 forint/hó.

Ha a munkához bérpótlék is kapcsolódik, például éjszakai pótlék, vagy túlóra, ezeket is meg kell fizetni.

Munkáltatói közteher – új szabály 2022. július 1-jétől

A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló esetében mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál munkavállalónként korábban  napi 500 forint, alkalmi munkánál napi 1000 forint közterhet fizetett. Ez az összeg július 1-jétől a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 %, illetve 1%-a , azaz mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál 1000forint, alkalmi munkánál 2000 forint naponta munkavállalónként.

Ez a kedvezményes közteher fizetés legfeljebb a minimálbér kétszeres összegéig alkalmazható.

Ez a befizetés minden munkáltatói közteher teljesítéssel kapcsolatos feladatot  kivált, és az általános munkáltatói közteher fizetésnél jóval kedvezőbb, alacsonyabb összegű.

A munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapott munkabére után továbbra sem fizet társadalombiztosítási járulékot és meghatározott összeg alatt személyi jövedelem adót sem. Ez az összeghatár, az úgynevezett mentesített keretösszeg. 2022-ben a mentesített keretösszeg napi összege  a napi minimálbér (9.200 forint) 130%-a  illetve a napi garantált bérminimum  (11.960 forint)  130%-a.

Nyugdíj vonatkozás – változás 2022. július 1-jétől

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló ez alapján a foglalkoztatása alapján nem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra (üzemi baleset esetén), és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, a társadalombiztosítás többi ellátására (például táppénzre) nem.

A nyugdíj számításának alapja korábban a napi 500 forintos közteher fizetés esetében 1370 forint/nap, a napi 1.000 forint, vagy annál magasabb összegű közteher fizetés esetében 2740 forint/nap volt.

Ez az összeg júliustól 1-jétől mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében a hónap első napján érvényes minimálbér  1,4 %-a azaz 2800 forint, alkalmi munkánál 2,8%-a, azaz 5600 forint naponta.

A filmipari statiszta alkalmi munkára fentiektől eltérő összegszabályok is vonatkoznak.


Kapcsolódó cikkek

2020. március 17.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb szabályok – II. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben áttekintjük a munkavállalók járulékfizetését, a saját jogú nyugdíjasok munkavégzését, és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést érintő változásokat.
2020. március 11.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb-szabályok – I. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben bemutatjuk az újonnan bevezetésre kerülő egykulcsos járulékot, továbbá a meghatározott járulékalapot egyéni vállalkozók, és társas vállalkozók tekintetében.