Levonják a gyod-ból a egészségkárosodási járadékát, petíciót indított


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A GYOD 180 ezres összegéből az anya halála óta levonják azt a 120 ezer forintot, ami a korábban uránbányában dolgozó özvegy apának egészségkárosodás miatt jár. A 32 éves fiát egyedül nevelő apa petíciót indított – írja az rtl.hu

A gyermekek otthongondozási díját, a GYOD-ot haláláig a felesége kapta – számol be az rtl.hu.  A férfi megdöbbent, miután kérte, hogy ezután neki járjon a havi 180 ezer forint.  Az apát arról tájékoztatták, hogy ha van rendszeres jövedelme mellette, azt levonják, és csak a különbözetét utalják át.

Az apa ezt igazságtalannak tartja, azt mondja, a pénz nem elég az élelmiszerre, a rezsire, a gyógyszerekre és a többi alapvető kiadásaikra. A mininisztérium válasza szerint a gyod  „jövedelmet pótló ellátás, amelynél alapelv, hogy a kieső jövedelmet csak egyféle jogcímen lehet pótolni”.

Az Adó Online korábbi cikke az ellátásról itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2020. március 17.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb szabályok – II. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben áttekintjük a munkavállalók járulékfizetését, a saját jogú nyugdíjasok munkavégzését, és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést érintő változásokat.
2020. március 11.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb-szabályok – I. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben bemutatjuk az újonnan bevezetésre kerülő egykulcsos járulékot, továbbá a meghatározott járulékalapot egyéni vállalkozók, és társas vállalkozók tekintetében.