NAV-figyelő-44. hét: Érdemes néha ellenőrizni, hogy rendben van-e a biztosítási jogviszony bejelentése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV azt javasolja, hogy a biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokat a munkavállalók, illetve az egyéni vállalkozók bizonyos időközönként kérdezzék le.

A biztosítási jogviszony lekérdezése

A NAV sajtómegjelenésében kiemeli, hogy a munkaviszony, illetve az egyéni vállalkozói jogviszony szabályos és megfelelő bejelentése kiemelten fontos, tekintettel arra, hogy ez az egyik feltétele a biztosítási jogviszony fennállásának, amely mind az egészségügyi szolgáltatok igénybevétele, mind pedig a nyugdíj szempontjából szükséges.

Tekintettel a fentiekre, a NAV azt javasolja, hogy a biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokat a munkavállalók, illetve az egyéni vállalkozók bizonyos időközönként kérdezzék le, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (www.neak.gov.hu) honlapjáról elérhető ügyfélkapus azonosítással hozzáférhető portálon lehet megtenni.

A biztosítási jogviszony menüpontban szereplő egyes jogviszonyok tételesen, időrendben szerepelnek, így ellenőrizhető valamennyi jelenlegi, és korábbi jogviszony megfelelősége. A NAV kiemeli, hogy amennyiben valamelyik adat nem megfelelő, úgy elsősorban az érintett munkáltatót kell megkeresni, azonban a felületen közvetlenül lehetőség van észrevétel tételére is.

A NAV figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat olvashatnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. március 11.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb-szabályok – I. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben bemutatjuk az újonnan bevezetésre kerülő egykulcsos járulékot, továbbá a meghatározott járulékalapot egyéni vállalkozók, és társas vállalkozók tekintetében.
2020. március 17.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb szabályok – II. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben áttekintjük a munkavállalók járulékfizetését, a saját jogú nyugdíjasok munkavégzését, és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést érintő változásokat.
2020. november 25.

A járulékfizetési alsó határ kérdései

2020. július 1-jén lépett hatályba a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetérő szóló 2019. évi CXXII. törvény, vagyis az új tbj tv, amely aztán 2020. szeptember 1-jén csúsztatva bevezette a munkaviszonyban állókra vonatkozóan a járulékfizetési alsó határ fogalmát is.