Novák Katalin: az egyes típusú diabétesszel élő gyermek szülője indokolt esetben gyodra is jogosult


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a videóban azt mondta, hogy Magyarországon mintegy négyezer gyermek él 1-es típusú diabétesszel. Nekik sok mindenre oda kell figyelniük, például a sportolásra, az étkezésre, de a holdállás és a hormonok is befolyásolják a vércukorszintjüket, ezért ellátásuk állandó odafigyelést igényel a szülőktől – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a kormány szeretné könnyebbé tenni az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családok életét, ezért 98 százalékos támogatást ad a korszerű inzulinpumpákhoz, támogatottan kaphatják meg a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort is, és indokolt esetben az egyik szülő gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosult.

A gyermekek étkeztetésénél új szabályokat vezettek be: fel kell tüntetni az ételek szénhidráttartalmát, és a közétkeztetésben figyelemmel kell lenni a gyerekek étkezési igényeire – mondta.

Hozzátette: a kormány segíti a diabéteszes gyerekek nyári táborozását, támogatja a velük foglalkozó civil szervezeteket és fejleszti a diabéteszcentrumokat is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 11.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb-szabályok – I. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben bemutatjuk az újonnan bevezetésre kerülő egykulcsos járulékot, továbbá a meghatározott járulékalapot egyéni vállalkozók, és társas vállalkozók tekintetében.
2020. március 17.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb szabályok – II. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben áttekintjük a munkavállalók járulékfizetését, a saját jogú nyugdíjasok munkavégzését, és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést érintő változásokat.