Változik a segélyezés rendszere


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az önkormányzatok által krízishelyzetben adható átmeneti segélyek egységesülnek. Más átalakításokat is tervez a szaktárca..


A szociális segélyeket, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait és foglalkoztatását, a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg gyermeküket gondozók ápolási díját, továbbá a bányászok egyes ellátásait érintő kérdésben várhatók módosítások a kormány döntése alapján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága közölte, hogy a szociális ellátások átláthatóságának, egységesítésének érdekében az önkormányzatok által krízishelyzetben adható átmeneti segély, temetési segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás várhatóan 2014-től egységesen, önkormányzati segély elnevezéssel határozható meg. A jogosultsági feltételeket – hasonlóan a jelenlegi ellátásokhoz – a települési önkormányzatok rendeletben szabályozzák majd, igazodva a helyi igényekhez és lehetőségekhez.

A segélyezési rendszer jobb átláthatóságát, tervezhetőségét szolgálja az az Új Széchenyi Terv keretében elkezdődött fejlesztés is, amelynek célja egy egységes nyilvántartási rendszer kialakítása.

A kormány az elmúlt egy év tapasztalatai alapján felülvizsgálja a megváltozott munkaképességűek ellátórendszerének egyes szabályait, így például az ellátások megállapításához szükséges előzetes biztosítás időtartamára, a rokkantsági ellátás melletti kereső tevékenységre vonatkozó szabályokat.

Ezzel párhuzamosan előkészítik a közbeszerzési szabályok módosítását oly módon, hogy a szociális és egészségügyi intézmények közbeszerzési eljárásai során a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalkozások előnyt élvezhessenek.

A kormány arról is döntött, hogy megvizsgálja, milyen további intézkedések szükségesek a bányászok társadalombiztosítási kedvezményeiben.

A tárca közölte: felülvizsgálják azt is, hogy milyen feltételek mellett lehet átalakítani speciális foglalkoztatási jogviszonnyá a fokozott ápolást-gondozást igénylő gyermeküket ellátó szülők ápolási díját.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 19.

Részmunkaidő és nyugdíj kapcsolata

Ha a részmunkaidőben való foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.