NAV-figyelő, 1. hét: nélkülözhetetlen dolgokat közölt a NAV

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Számos nélkülözhetetlen dolgot közölt az adóhatóság: adóváltozások, bankszámlaszám-változások, az útnyilvántartások tipikus hibái voltak napirenden többek között.

1. Megjelent információs füzetek

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályi

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

A regisztrációs adóigazgatási eljárás általános szabályai

A szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályok

2. Bankszámlaszám-változások

Az új adónem – turizmusfejlesztési hozzájárulás - bevezetésével együtt új taggal bővült a NAV számlaszámok 2018.január 1-jétől érvényes jegyzéke.

Valamint új adófizetési biztosíték letéti számla került bevezetésre.

A fentieken túl néhány elnevezés is módosult. Minden, amit az utaláshoz tudni érdemes, itt található.

      Az IBAN számokkal kiegészített lista itt.
 

3. Fókuszban az útnyilvántartás

A NAV gyakorlati tapasztalatai alapján sűrűn előforduló probléma a nem megfelelően, hiányosan vezetett útnyilvántartás. Ha a törvényben felsorolt tartalmi kellékek közül akár csak egy is hiányzik, az útnyilvántartásra jogszerűen nem lehet költségelszámolást alapozni. Annak érdekében, hogy a jövőben helyesen kerüljenek kitöltésre az útnyilvántartások, az alábbi tájékoztatót tette közzé a NAV.

4. Személyi kedvezmény – hogyan tudjuk érvényesíteni?

A NAV tájékoztatója minden személyi kedvezménnyel kapcsolatos tudnivalót tartalmaz. Fontos tudni, hogy a kedvezmény igénybevételéről nyilatkozni kell a munkáltató felé. Amennyiben ez elmaradt, akkor az éves bevallásban utólag is igénybe vehető.

5. Rendelkezzünk 2018-ban is adónk 1+1 százalékáról!

A magánszemélyek idén is jogosultak felajánlani 2017. évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékát civil szervezeteknek, valamint további 1 százalékot egy általuk megjelölt egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak. A rendelkezést legkésőbb 2018. május 22-ig lehet megtenni.

A rendelkezés az alábbi módokon nyújtható be:

 • a 2017. évre vonatkozó szja bevallással egyidejűleg (elektronikusan, postai úton, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain);
 • bevallás tervezet esetén annak online javítása során;
 • 2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1 %-os nyilatkozatokat. Amennyiben munkáltató útján rendelkezik adója 1+1 %-áról, akkor azt legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban leadva tehető meg.  (adóazonosító jellel, a leragasztás helyén aláírással ellátva a borítékot);
 • a bevallástól elkülönülten, 2018. május 22-ig közvetlenül a NAV-hoz a 18EGYSZA nevű nyomtatványon.

A 2018. május 22. jogvesztő határidő! A határidőt követően igazolási kérelem mellett sem menthető ki a késedelem.

A témában megjelent tájékoztató az alábbi linken érhető el.

Szja-mértékek

 

Az összevont adóalapot terhelő szja mértékeket az alábbi linken találjuk.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

7. Fizetési könnyítés, mérséklés

Megjelentek a 2018-ban a fizetési könnyítés/mérséklés iránti kérelem elbírásához szükséges adatlapok.

8. Érdekes tájékoztatók

Csökkenő szocho

A tavaly indult szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenése 2018-ban is folytatódik! Míg 2017. év elején egy igen jelentős csökkenést tapasztalhattunk (27%-ról 22%-ra), addig 2018-ban mérsékeltebb lesz a csökkentés mértéke. 2018. január 1-től 19,5%-os szociális hozzájárulási adóval kell kalkulálnunk.

Adómentes a nyelvvizsga

2017. november 11-i hatállyal két jogcímmel bővült az adómentes bevételek sora:

 1. Adómentesnek minősül az első sikeres nyelvvizsga és az emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjának jogszabály alapján visszatérített összege.
 2. Adómentesnek minősül i) a gyermekvállaláshoz kapcsolódóan elengedett hallgatói hiteltartozás összege, ii) a hallgatói hitelszerződés alapján fennálló tartozás törlesztéséhez a munkavállaló számára kifizetett juttatás, a munkaviszony fennállásának időtartama alatt a munkavállalót terhelő előírt kötelező diákhitel törlesztő részlet erejéig, de havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig.

Változások a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek adózásában

2018. január 1-vel kedvező változás lép életbe az átalányadózást választó fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek számára. Az idei évtől kezdődően ugyanis már nemcsak egy, hanem rögtön három – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakás, vagy üdülő vonatkozásában is választható az átalányadózás, amennyiben a magánszemély ott folytatja a fizető-vendéglátó tevékenységet.

További fontos változás január 1-jétől, hogy a tételes átalányadót fizetők adózási rendjére vonatkozó szabályok átkerültek az Szja törvény 8. számú mellékletébe. A tartalom változatlan maradt.

Bővült a közérdekű nyugdíjas szövetkezet által köztehermentesen foglalkoztatható személyek köre

2017. november 28-tól az átmeneti bányászjáradékban részesülő tagjaival kapcsolatosan is alkalmazhatja a kedvezményezett foglalkoztatáshoz fűződő szabályokat.

Családi kedvezmény – mi változik?

A kétgyermekes családok esetében van változás az igénybe vehető kedvezmény illetően.

Tehát a következő kedvezmények érvényesíthetőek 2018-ban:

 • 1 eltartott esetén: 66.670 HUF
 • 2 eltartott esetén: 116.670 HUF (2017-ben 100.000 HUF)
 • 3 eltartott esetén: 220.000 HUF

Tájékoztatók az adók módjára behajtandó köztartozásokra vonatkozó, elektronikus úton benyújtandó behajtási megkeresésekkel kapcsolatosan a megkereső szervezetek részére

9. ÜCC

Azonosítási lehetőségekről ír a NAV.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

10. Nyilatkozatok

Új év - új nyilatkozatok. A 2018. évre leadandó adóelőleg-nyilatkozatok itt találhatóak.

11. ADÓVILÁG

Már megjelent az ADÓVILÁG 2018/01-02. száma, ami nem csak érdekes témákat érint, de egy adónaptárral is igyekszik segíteni a napi munkát.

12. Jövedék

Új jövedéki adótörvény szerinti jogcímkódok itt.

Jövedéki statisztikák itt.

13. ENSZ BT határozatai 

Frissült az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések listája.

14. Év végi feketelisták

Adótartozással rendelkező magánszemélyek

Adótartozással rendelkező nem magánszemély adózók

15. Felhívás…

… a  Regisztrációs Adó Adatlap és Betétlap verzióváltásáról.

16. Pályázat

Valamint a NAV általános közigazgatási végrehajtó szervvé válásához szükséges hardvereszközök beszerzései kapcsán is megjelent az alábbi pályázat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).