Az üzletág-átruházás számvitele (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Ismerje meg az üzletég-átruházás adózási, számviteli vetületeit a Számviteli tanácsadó legfrissebb számából! A szaklapból megtudhatja azt is, hogy lehet hatékony, hatásos vezetői jelentéseket készíteni. A Számviteli tanácsadó 2017/5-ös számát itt rendelheti meg.

A Számviteli Tanácsadó legfrissebb számában egy sokak érdeklődésére számot tartó témát, az üzletág átruházásának adózási, számviteli kérdéseit járja körül. A szaklap ismerteti a tevékenység leválasztásával kapcsolatban felmerülő problémákat, az üzletág fogalmi megítélését az általános forgalmi adó, a társasági adó és a számvitel rendszerében. Arról sem feledkeznek meg, hogy az előzőeken túl milyen egyéb jogszabályokkal áll kapcsolatban az üzletág átruházási folyamata.
 
Folytatódik a könyvvizsgálói jelentés megújult tartalmáról szóló cikksorozat. A 700-as nemzetközi könyvvizsgálati standard alapján a 2016. december 15-e után végződő üzleti években kiadásra kerülő könyvvizsgálói jelentéseket a módosult 700-as standard szerinti formában kell kiadni. Ahogyan a korábbi könyvvizsgálói jelentés, úgy az új is tartalmazza a vezetés felelősségének és a könyvvizsgáló felelősségének leírását; bár az alcímek nem változtak, a felelősségek leírása bővült – erről szól a sorozat második része.
 
Szintén folytatódik a Változások az IFRS-ekben 2016-ban című sorozat, amelyben ezúttal egy példát ismertet a szerző az IFRIC 22 előírásainak alkalmazására, valamint áttekinti az IFRS 12, IAS 28 és az IAS 12 standardok módosításait.
 
Az információ stratégiai erőforrássá vált; a vele való tudatos gazdálkodás, a hatékony előállítás és az eredményes felhasználás az üzleti siker egyik kulcstényezője. Jelentős kihívást jelent a rendelkezésre álló hatalmas adathalmazokból kiszűrni a vezetők számára valóban releváns információkat megfelelő időben és formában. A Hatékony és hatásos vezetői jelentések című írás szerzője nagyvállalati kontrollerekkel és vezetőkkel készített interjúk, valamint széles körű szakirodalom feldolgozása alapján vizsgálja, hogyan valósítható meg két fontos kritérium, az eredményesség és a hatékonyság a gyakorlatban, a vállalati kontrolling beszámolási rendszerekben, vezetői jelentésekben. Áttekinti továbbá, hogyan válhat a kontrolling terület által szolgáltatott vezetői jelentésrendszer a vezetői döntéshozatal hathatós támogatójává. 

A Számviteli tanácsadó 2017/5-ös számát itt rendelheti meg

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.