Az üzletág-átruházás számvitele (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Ismerje meg az üzletég-átruházás adózási, számviteli vetületeit a Számviteli tanácsadó legfrissebb számából! A szaklapból megtudhatja azt is, hogy lehet hatékony, hatásos vezetői jelentéseket készíteni. A Számviteli tanácsadó 2017/5-ös számát itt rendelheti meg.

A Számviteli Tanácsadó legfrissebb számában egy sokak érdeklődésére számot tartó témát, az üzletág átruházásának adózási, számviteli kérdéseit járja körül. A szaklap ismerteti a tevékenység leválasztásával kapcsolatban felmerülő problémákat, az üzletág fogalmi megítélését az általános forgalmi adó, a társasági adó és a számvitel rendszerében. Arról sem feledkeznek meg, hogy az előzőeken túl milyen egyéb jogszabályokkal áll kapcsolatban az üzletág átruházási folyamata.
 
Folytatódik a könyvvizsgálói jelentés megújult tartalmáról szóló cikksorozat. A 700-as nemzetközi könyvvizsgálati standard alapján a 2016. december 15-e után végződő üzleti években kiadásra kerülő könyvvizsgálói jelentéseket a módosult 700-as standard szerinti formában kell kiadni. Ahogyan a korábbi könyvvizsgálói jelentés, úgy az új is tartalmazza a vezetés felelősségének és a könyvvizsgáló felelősségének leírását; bár az alcímek nem változtak, a felelősségek leírása bővült – erről szól a sorozat második része.
 
Szintén folytatódik a Változások az IFRS-ekben 2016-ban című sorozat, amelyben ezúttal egy példát ismertet a szerző az IFRIC 22 előírásainak alkalmazására, valamint áttekinti az IFRS 12, IAS 28 és az IAS 12 standardok módosításait.
 
Az információ stratégiai erőforrássá vált; a vele való tudatos gazdálkodás, a hatékony előállítás és az eredményes felhasználás az üzleti siker egyik kulcstényezője. Jelentős kihívást jelent a rendelkezésre álló hatalmas adathalmazokból kiszűrni a vezetők számára valóban releváns információkat megfelelő időben és formában. A Hatékony és hatásos vezetői jelentések című írás szerzője nagyvállalati kontrollerekkel és vezetőkkel készített interjúk, valamint széles körű szakirodalom feldolgozása alapján vizsgálja, hogyan valósítható meg két fontos kritérium, az eredményesség és a hatékonyság a gyakorlatban, a vállalati kontrolling beszámolási rendszerekben, vezetői jelentésekben. Áttekinti továbbá, hogyan válhat a kontrolling terület által szolgáltatott vezetői jelentésrendszer a vezetői döntéshozatal hathatós támogatójává. 

A Számviteli tanácsadó 2017/5-ös számát itt rendelheti meg

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.