Az üzletág-átruházás számvitele (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Ismerje meg az üzletég-átruházás adózási, számviteli vetületeit a Számviteli tanácsadó legfrissebb számából! A szaklapból megtudhatja azt is, hogy lehet hatékony, hatásos vezetői jelentéseket készíteni. A Számviteli tanácsadó 2017/5-ös számát itt rendelheti meg.

A Számviteli Tanácsadó legfrissebb számában egy sokak érdeklődésére számot tartó témát, az üzletág átruházásának adózási, számviteli kérdéseit járja körül. A szaklap ismerteti a tevékenység leválasztásával kapcsolatban felmerülő problémákat, az üzletág fogalmi megítélését az általános forgalmi adó, a társasági adó és a számvitel rendszerében. Arról sem feledkeznek meg, hogy az előzőeken túl milyen egyéb jogszabályokkal áll kapcsolatban az üzletág átruházási folyamata.
 
Folytatódik a könyvvizsgálói jelentés megújult tartalmáról szóló cikksorozat. A 700-as nemzetközi könyvvizsgálati standard alapján a 2016. december 15-e után végződő üzleti években kiadásra kerülő könyvvizsgálói jelentéseket a módosult 700-as standard szerinti formában kell kiadni. Ahogyan a korábbi könyvvizsgálói jelentés, úgy az új is tartalmazza a vezetés felelősségének és a könyvvizsgáló felelősségének leírását; bár az alcímek nem változtak, a felelősségek leírása bővült – erről szól a sorozat második része.
 
Szintén folytatódik a Változások az IFRS-ekben 2016-ban című sorozat, amelyben ezúttal egy példát ismertet a szerző az IFRIC 22 előírásainak alkalmazására, valamint áttekinti az IFRS 12, IAS 28 és az IAS 12 standardok módosításait.
 
Az információ stratégiai erőforrássá vált; a vele való tudatos gazdálkodás, a hatékony előállítás és az eredményes felhasználás az üzleti siker egyik kulcstényezője. Jelentős kihívást jelent a rendelkezésre álló hatalmas adathalmazokból kiszűrni a vezetők számára valóban releváns információkat megfelelő időben és formában. A Hatékony és hatásos vezetői jelentések című írás szerzője nagyvállalati kontrollerekkel és vezetőkkel készített interjúk, valamint széles körű szakirodalom feldolgozása alapján vizsgálja, hogyan valósítható meg két fontos kritérium, az eredményesség és a hatékonyság a gyakorlatban, a vállalati kontrolling beszámolási rendszerekben, vezetői jelentésekben. Áttekinti továbbá, hogyan válhat a kontrolling terület által szolgáltatott vezetői jelentésrendszer a vezetői döntéshozatal hathatós támogatójává. 

A Számviteli tanácsadó 2017/5-ös számát itt rendelheti meg

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pendrive

  Kamatjövedelmek adóztatásával kapcsolatos nemzetközi megállapodásokról is szó volt az Országgyűlés szerdán.

 • ellenőrzés

  10 cégből 3 figyel munkaügyeire, miközben 10 munkavállalóból hétnél talál hibát a munkaügyi hatóság, amely rendszeresen vizsgálja, hogy a munkáltatók eleget tesznek-e az előírásoknak, munkavállalóikat jogszerűen foglalkoztatják-e. Bár ez a cégek körében is köztudott, 10 cégből csak 3 ellenőrzi rendszeresen, hogy bérszámfejtése, munkaszerződései és munkaidő-nyilvántartási rendszerei megfelelnek-e az aktuális jogszabályoknak - írja az RSM blogja.

 • erzsébet utalvány

  Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülésen ígérte meg a karácsony előtt  érkező 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Nem csak azok kapják meg majd a nyugdíjprémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

 • nyíl

  Tizenhét százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest - írja az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében a BDO Magyarország és a Trenkwalder.

   

 • nyugdij

  Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Központja (ONYIK) automatikusan intézkedik a tavalyi évben nyugdíj mellett végzett munka után járó összeg kifizetéséről - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.