2012 vesztesei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az fn24 összegyűjtötte, kik járnak rosszul a jövő évi adószabályokkal. Például mindenki, aki vásárol, mert a termékek többségénél 25 helyett 27 százalék lesz az áfakulcs, ami várhatóan az árak emelkedéséhez vezet. Leginkább vesztesek az alacsony jövedelműek.

1. Az áfarendszer ugyanis regresszív hatású lehet: a magasabb jövedelműektől arányosan kevesebbet, míg az alacsonyabb jövedeleműektől többet von el – hívta föl a figyelmet a PricewaterhouseCoopers „Egyensúly-eltolódás – a közvetett adófajták térnyerése” („Shifting the balance – the evolution of indirect taxes”) című felmérése.

2. Akik havi bruttó 216 805 forint alatt keresnek. Az ő nettó bérükre a különböző változások végső hatása a személyi jövedelemadó rendszerén belül (adójóváírás teljes, félszuperbruttó részleges kivezetése, járulékemelkedés) negatív. Vagyis ha nem emelik meg a bruttó bérüket, akkor csökken a nettó bérük.

A kormány elvárja, hogy ezeknél a dolgozóknál a munkaadó annyival emelje meg a bruttó bért, hogy ne csökkenjen a nettójuk – ehhez az elváráshoz szankciót és támogatást is társított.í/p>

Ennek ellenére arra kell sajnos számítani, hogy nem minden érintett dolgozónak emelik meg majd a bérét. Akinek az elvárt mértékben növelik a fizetését, az is vesztes, hiszen megemelték a bérét, mégis „helybenjár” a nettó fizetése, azaz a reálbére csökken.

3. A dohányzók, mert emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, méghozzá többször is. Ennek következtében jövőre több mint 100 forinttal drágább lehet a cigaretta kiskereskedelmi átlagára. Január elsejével szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény is: minden zárt légterű közforgalmi helyen, köztük a vasút teljes területén is tilos lesz rágyújtani. 2013-tól pedig állami monopólium lesz a dohánytermékek értékesítése, és jóval kevesebb helyen lehet majd megvenni a füstölni valót.

Folytatás az fn24-en, az alábbi linken.

Forrás: fn24.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 28.

Távirányítóval manipulálták a tachográfot

A NAV pénzügyőrei néhány óra alatt két olyan teherautót is ellenőriztek, amelyekben a sofőrök távirányítóval manipulálták a menetíró készülékek adatait.

2024. június 28.

Ingatlan áfa újratöltve

Az utóbbi időben jelentősen megváltoztak az ingatlanokkal kapcsolatos áfaszabályok, melyek ismerete nemcsak az építőipari cégeknek, illetve az ingatlant értékesítőknek, hanem az ilyen számlát befogadóknak is kulcsfontosságú. Az Áfa kalauz legfrissebb számában áttekinti az ingatlanokkal kapcsolatos áfa szabályokat.