2023 végéig alkalmazható az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény rendelkezései az adó megállapításáról 2023. december 31-ig még alkalmazhatók, az idén év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében nincs változás – tette közzé a NAV.

Az adóhatóság felidézte: az Amerikai Egyesült Államok tavaly július 8-án diplomáciai úton értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményét Magyarországgal január 8-val. Forrásadós jövedelmeknél a 2024. január 1-jén vagy ezt követően fizetett, illetve beszámított összegekre, míg egyéb adók esetében a 2024. január 1-jén vagy ez után kezdődő adózási időszakokra az egyezmény rendelkezései hatályukat vesztik – közölte a NAV.

Ez a személyi jövedelemadó szempontjából azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az Egyesült Államokból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni – ismertették. Társasági adó szempontjából szintén úgy kell kezelni az amerikai és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmet, mint amely nem egyezményes országból származik, így az Egyesült Államokból származó forrásadós jövedelmekből – például osztalék, kamat – a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le – jelezte az adóhatóság.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 13.

Adóügyi illetőség: sok a tévhit

„Szlovák lakcímkártyám van, ezért Magyarországon nem kell adót fizetnem…” „Csak arra kell figyelnem, hogy 183 napnál ne töltsek itthon többet!”. „Digitális nomád vagyok, sehol sem adózom.” Nagyon sok hasonló tévhit kering Magyarországon az adóilletőség szabályai és joggyakorlata kapcsán. Az adószabályozásoknak ennél azonban egyszerűen sokkal „több az esze”. A hamis illúziókban élő érintettek pedig sok esetben akár büntetőjogi kockázatnak is ki lehetnek téve. Dr. Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnere segít tisztázni a félreértéseket.