27 millió forint bírságot szabott ki négy bankra az MNB


A lakossági előtörlesztéseknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztók széles körét érintő, jelentős hiányosságokat tárt fel négy banknál, ezért 27 millió forint bírságot szabott ki az érintett piaci szereplőkre – közölte a jegybank.

A tájékoztatás szerint az MNB 16 hitelintézetnél ellenőrizte a lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hitelintézeti gyakorlatot, és megállapította, hogy több bank is rosszul adott tájékoztatást, és késve számolta el a befizetéseket. A fogyasztók széles körét érintő, jelentős problémák miatt öt határozatában négy intézményre – Erste Bank Hungary Zrt., MBH Bank Nyrt., Takarékbank Zrt., Takarékbank Jelzálogbank Nyrt. – összesen 27 millió forint összegű bírságot szabott ki.

Az ellenőrzött hitelintézmény közül kettőnél nem tártak fel hiányosságot, a többi piaci szereplőnél különböző jellegű és súlyosságú jogszabálysértést állapítottak meg – írják a közleményben. A hitelintézetek többsége már az MNB megkeresésének hatására – fejlesztésekkel, folyamataik, szabályzataik és formanyomtatványaik átalakításával, illetve ügyintézői oktatással – megkezdte a feltárt hibák javítását – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 25.

41,3 millió forint bírságot kapott a Sberbank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt; a hibák ugyanakkor nem érintik a bank megbízható működését.
2023. március 16.

A jegybank 14,9 millió forint bírságot szabott ki a BELTÁV Vagyonkezelő Kft.-re

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 14,9 millió forint bírságot szabott ki a BELTÁV Vagyonkezelő Kft.-re, mert nem teljesítette bejelentési és tájékoztatási kötelezettségét a Nordtelekom értékpapírjaival kötött, a küszöbértéket meghaladó részesedést eredményező ügyleteiről – közölte a jegybank csütörtökön.