NAV-Figyelő, 40. hét: Részlegesen felfüggesztett adóegyezmény


A Pénzügyminisztérium és a NAV közös tájékoztatót tett közzé az orosz-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény részleges felfüggesztésének részleteiről.

Az Oroszország és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény részleges felfüggesztése

A Pénzügyminisztérium és a NAV közös tájékoztatót tett közzé az orosz-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény részleges felfüggesztésének részleteiről.

A tájékoztató szövegéből kiderül, hogy Oroszország 2023. augusztus 8-án felfüggesztette a Magyarországgal kötött, hatályos, kétoldalú, az 1999. évi XXI. törvénnyel kihirdetett adóegyezmény (Egyezmény) 5-22., valamint 24. cikkeinek alkalmazását, így Oroszország ettől az időponttól a saját belső szabályait alkalmazza az orosz és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmek és vagyon adóztatására. 

A felfüggesztéssel az Egyezmény hatálya nem szűnik meg, ugyanakkor a felfüggesztés időtartama alatt az orosz fél a felfüggesztéssel érintett rendelkezésekből eredő kötelezettségeit nem teljesíti.

Fontos, hogy Magyarország továbbra is alkalmazza az Egyezmény rendelkezéseit, biztosítja az Egyezményből eredő kedvezményeket (az adóztatási jog korlátozását, kedvezményes forrásadókulcsokat, a kettős adóztatás elkerülésének magyar engedményeit stb.) a magyar–orosz viszonylatú jövedelmekre.

Az Egyezmény Magyarország általi további alkalmazása mindazonáltal a magánszemélyek és vállalkozások jövedelmeinek kettős adóztatását egyoldalúan teljes mértékben elkerülni nem tudja, az orosz felfüggesztés így hatással lehet mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások határon átnyúló egyes jövedelmeire.

További fontos információ, hogy az Egyezmény 23. cikk 1. bekezdése csak az Orosz Föderációban az Egyezménynek megfelelően adóztatott jövedelmek tekintetében alkalmazható, ebből következően

  • az Egyezmény rendelkezései alapján csak azon jövedelmek mentesíthetők az adó alól Magyarországon, amelyeket az orosz fél az Egyezmény rendelkezéseivel összhangban adóztat, illetve
  • az Oroszországban levont adó beszámítására – az Egyezményben megengedett forrásadónak megfelelően – csak osztalékjövedelem tekintetében, és legfeljebb 10%-ig kerülhet sor.

Egyéni vállalkozóknak szóló gyakori kérdések

Érdemes a NAV honlapján körbenéznie minden adózónak, tekintettel arra, hogy számos tájékoztató anyag érhető ott el.

Az utóbbi időszakban a NAV aktualizálta a leendő egyéni vállalkozók részére közzétett leggyakrabban feltett kérdéseket.

Az oldalon az egyéni vállalkozóvá válás feltételeiről és menetéről, a nyilvántartásokról, az ahhoz kapcsolódó eljárásokról, a rögzített és elérhető adatokról, a kizáró feltételekről is olvashatunk, emellett pedig, az egyéni vállalkozások adózásával kapcsolatban több információs füzet is elérhető az adóhatóság oldalán.

A NAV-Figyelő eheti számában szó esik még az Adó-trafipax helyszínekről is, a teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 13.

Adóügyi illetőség: sok a tévhit

„Szlovák lakcímkártyám van, ezért Magyarországon nem kell adót fizetnem…” „Csak arra kell figyelnem, hogy 183 napnál ne töltsek itthon többet!”. „Digitális nomád vagyok, sehol sem adózom.” Nagyon sok hasonló tévhit kering Magyarországon az adóilletőség szabályai és joggyakorlata kapcsán. Az adószabályozásoknak ennél azonban egyszerűen sokkal „több az esze”. A hamis illúziókban élő érintettek pedig sok esetben akár büntetőjogi kockázatnak is ki lehetnek téve. Dr. Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnere segít tisztázni a félreértéseket.
2020. október 7.

Andorrával is lesz adóegyezménye Magyarországnak

Andorra és Magyarország között lezárultak a tárgyalások, így ez lehet hazánk nyolcvannegyedik adóegyezménye – jelentette be szerdai közleményével a Pénzügyminisztérium (PM).