7%-kal drágulhat a jövedéki adó miatt jövőre a füstölnivaló


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2008 januárjától, uniós kötelezettség alapján hét százalékos jövedékiadó-emelés következhet be a Magyar Dohányipari Szövetség kalkulációja szerint – jelezte tegnap Patai András, a szövetség ügyvezető elnöke.

Az adóemelésre az idei áprilisi és szeptemberi 2.8-2.8 százalékos hasonló lépés után kerülhet sor. A jövő januári adóemeléssel érné el hazánk az Európai Unió által előírt, ezer szálanként 64 eurós tételes adóelemet. A drágulás 2008-as mértékét 255 forint/eurós árfolyamszint mellett számolta ki a szövetség.

Az illetékes a tegnapi sajtótájékoztatón jelezte: 2006-ban összesen 15.4 milliárd szál cigarettát értékesítettek Magyarországon, melyből jövedéki adó formájában 223 milliárd, áfa formájában további 67 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. Ez az összes költségvetési bevételek mintegy 2%-át tette ki – számolt be az MTI.

Forrás: Portfolio


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.