A Balatonnál csaptak le a revizorok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ellenőrzött balatoni szolgáltatók fele nem teljesítette a számlaadási kötelezettséget, és egynegyedük foglalkoztatott feketén dolgozókat – ez a gyorsmérlege az adóhatóság vasárnap zárult háromnapos, Vitorlás-akció nevű ellenőrzésének.

Hajdú Miklósné, az APEH ellenőrzési főosztályvezetője elmondta: péntek reggel óta száz revizor járta a Balaton környékét. A bliccelőknek az elsődleges becslések szerint 23 millió forintnyi bírságot kell kifizetniük összesen. Aki először mulasztott számlaadással, az 30-40 ezer forintos bírságban részesült, a feketén foglalkoztatás tarifája ennél vaskosabb. A visszaesők természetesen többet fizetnek, sőt az üzletük átmeneti bezárásával is lakolhatnak, ami a mostani razzia eredménye következtében féltucatnyi szolgáltatóval esett meg.

A razzia során kiemelt figyelmet kaptak a vendéglők, a kereskedelemmel és a szolgáltatással foglalkozók. Az ellenőrzésekért – mint azt megannyi köszönő levél is bizonyítja -, sokszor hálásak a vállalkozók, mert ilyenkor kiderülhet számukra, hogy egy-egy alkalmazottjuk saját zsebre dolgozik – jegyezte meg a főosztályvezető.

Az akcióban a vállalkozók együttműködőnek bizonyultak a revizorokkal, de egymással is. Szombaton, Zamárdi piacán az első próbavásárláskor mindent rendben találtak ellenőrök, aztán már nem volt értelme tovább fáradniuk, mert a mobil telefonokon futótűzként terjedt el a jelenlétük híre az egymás közt egyébként rivalizáló árusok között.

Mohai Károly, az APEH Központi Hivatalának szakmai tanácsadója az eredményt összegezve elmondta, mintegy 800 esetben ellenőrizték a számlaadási kötelezettség betartását, amely az elmúlt évekhez hasonló képet mutatott: a próbavásárlások felénél vagy egyáltalán nem-, vagy nem megfelelő számlát kaptak a revizorok.

Száz vállalkozónál ellenőrizték, hogy feketén vagy szabályosan foglalkoztatják-e alkalmazottaikat. Negyedüknél már a helyszínen kiderült valami turpisság, sok esetben azonban csak a vállalkozás adatainak ellenőrzésekor, vagyis utólag válik egyértelművé, elmarasztalható-e szabálytalan foglalkoztatásért.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint az északi és a déli part adózási-morálja között nincs jelentős eltérés, az éjszaka nyitva tartó szolgáltatók egyértelműen gyengébb jogkövetők, mint a nappaliak. Jellemező még, hogy a csak nyugtaadásra kötelezett kölcsönzők, fagyi-, vattacukor-, és kukoricaárusok között lanyhább a fegyelem, mint a többi szolgáltatónál.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.