A biztosítással együtt fizethetjük az új különadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiszta helyzetben” kerül sor a baleseti adó kiszámlázására: a Napi Gazdaság által megkeresett biztosítók döntő része olyan díjértesítőket küld majd ki, amelyekben a díj és az ahhoz kapcsolt adó egyben szerepel.

Bár az ellenzéki pártok szerint egy téves bejegyzés miatt nem január elsejétől, hanem a köztársasági elnök aláírásától hatályos és beszedendő számos különadó, közte a baleseti különadó is, a piac arra készül, hogy marad minden az eredeti tervek szerint, s csak a jövő év elejétől lesz hatályos a 30 százalékos extra adómérték. (A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó szerda délután közölte, hogy a kihirdetett törvényszövegbe tördelési hiba miatt került kötőjel helyett vessző, mivel ez a hiba az elektronikus szerkesztési folyamatban keletkezett, jogi lehetőség van a helyesbítésre – így valamennyi, a hibával érintett rendelkezés 2012. január 1-jén lép majd hatályba.)

A biztosítók döntő része igencsak visszafogottan viselkedett a kampány idején, sőt az alkuszok is óvakodtak attól, hogy az első díjakat beszedjék a váltó ügyfelektől. Ennek köszönhetően viszont „tiszta helyzetben” kerül sor a baleseti adó kiszámlázására: a lapunk által megkeresett biztosítók döntő része olyan díjértesítőket küld majd ki, amelyekben a díj és az ahhoz kapcsolt adó egyben szerepel. A lapunknak nyilatkozók közül egyedül Tóth Sándor, a Köbe ügyvezető igazgatója jelezte, hogy a kampányban váltók még külön kapnak majd díjbekérőt és csekket a biztosítási díjról és az adóról − náluk az évközi váltók lesznek az elsők, akiktől egyben szedik be a két tételt.

Vannak ugyanakkor olyan társaságok − például a Wabard −, amelyek már kiküldtek díjbekérőt 2012-re: az érintettek külön levelet kapnak az adócsekkel. Általános ugyanakkor, hogy azok az évközi váltók, akiknek szerződése áthúzódik 2012-re, a fennmaradó részre külön extra számlát kapnak majd.

A biztosítók várhatóan igyekeznek a postázással: Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója szerint náluk csak azok nem kapják meg idén a számlájukat, akiket nem tudnak december 20-ig kötvényesíteni, mert vagy később kötik meg a szerződésüket, vagy az alkusz később küldi be az ajánlatot. A hónap közepére végezne a díjbekérők megküldésével a Wabard Nyilasy Bence vezérigazgató-helyettes szerint, míg karácsony előtti postázást ígér a Signal Biztosító és a CIG Emabit is. December végére, de legkésőbb január elejére tervezi a postázást a Köbe és az Union − utóbbinál azzal nyugtatnak, hogy az ügyfelek kellő biztonságban vannak, hiszen a fordulónaptól számított 60 nap áll rendelkezésükre az első esedékes biztosítási díj megfizetésére.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.