A cseh képviselőház megszavazta a reformtervet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszavazta a közkiadások stabilizációjára irányuló kormányzati intézkedéseket a cseh parlament alsóháza, a képviselőház. Az adórendszer módosításait, a szociális juttatások korlátozását és az orvosi illetékek bevezetését tartalmazó reformcsomagot a 200 tagú testületben a keddi végső szavazáskor egy kivételével az összes többi koalíciós képviselő, valamint két, a szociáldemokrata pártból korábban kilépett képviselő támogatta, ami elegendő volt a sokat vitatott törvényjavaslat keresztülviteléhez.

A koalícióból csak a kereszténydemokrata Ludvík Hovorka szavazott a reformok ellen, mert nem ért egyet azzal, hogy a vizitdíjat az orvosoknál a gyermekek után is fizetni kell majd. A reformcsomagot így 101 igen és 99 nem szavazat mellett az alsóház elfogadta.

A szociáldemokrata és a kommunista ellenzék az intézkedések ellen szavazott, mert úgy véli, hogy azok megkárosítják a lakosság többségét, és csak a felső tízezernek kedveznek. A szavazás eredménye egyben azt is jelenti, hogy a Mirek Topolánek vezette hárompárti jobbközép kormány továbbra is hatalmon maradhat. A miniszterelnök korábban több ízben nyíltan megmondta: ha megbukik a reformcsomag, ő benyújtja lemondását, ami a hatályos törvények szerint a kormány távozását is jelentené.

Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette: pártja az alkotmánybíróság elé viszik a reformcsomag ügyét, mert annak egyes elemei ellentétesek az alkotmánnyal. Példaként az orvosi vizitdíj és a receptdíj bevezetését említette. Szerinte az egészségügyi ellátás ingyenességét az állampolgároknak az alkotmány biztosítja. Amint a Cseh Szociáldemokrata Párt hatalomra kerül, vagy egyébként lehetősége lesz rá, akkor a most elfogadott reformot azonnal megváltoztatjuk, és helyrehozzuk azt, amit lehet – szögezte le Paroubek.

Egyetértünk azzal, hogy reformokra szükség van. De az, amit a kormány reformok címén el kíván adni, az nem reform, és nem is kiút a gazdaság és a közkiadások jelenlegi problémáiból. Ez az úgynevezett reform csak megkárosítja a többséget, és csak a felső tízezernek kedvez – mondta a vitában Vojtech Filip, a Cseh és Morva Kommunista Párt elnöke.

Pavel Kovácik, a kommunisták frakcióvezetője bejelentette, hogy pártja csatlakozik a szociáldemokratákhoz, és szintén óvást nyújt be a törvény ellen az alkotmánybíróságon.

A reformcsomagot még a felsőháznak is jóvá kell hagynia. Ez azonban már csak formalitás, mert a kormányoldalnak jelentős többsége van a szenátusban. Václav Klaus államfő már korábban jelezte, hogy a törvényt aláírja.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.