A dolgozók belső képzése is elszámolható


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szociális és munkaügyi miniszter 13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelete a szakképzési hozzájárulást a saját munkavállalói részére szervezett képzéssel teljesítő hozzájárulásra kötelezett költségei elszámolásának feltételeiről és az elszámolás szabályairól szól. A rendelet részletes fogalom-meghatározást ad a különböző képzési formák (belső képzés, külső képzés, vegyes, illetve áthúzódó képzés) tekintetében.

Rögzíti, hogy a hozzájárulásra kötelezett felnőttképzési szerződés és a Munka Törvénykönyve szerinti tanulmányi szerződés, vagy a tanulmányok folytatására történő munkáltatói kötelezés alapján megszervezett képzés költségeivel akkor csökkentheti – mikro- és kisvállalkozások esetében legfeljebb 60 százaléka, egyéb hozzájárulásra kötelezettek esetében legfeljebb 33 százaléka mértékéig –a bruttó kötelezettségét, ha a következő feltételeknek együttesen megfelel:

  • a képzés a felnőttképzési törvényben, illetve a szakképzés megkezdésének és folytatásának feltételeiről, valamint a térségi integrált szakképző központ tanácsadó testületéről szóló 8/2006. (III. 23.) OM rendelet 1-4. §-ában foglaltak szerint történik,
  • OKJ-s szakképesítést ad, vagy megfelel a szakképzési törvény 1. §-a (1) bekezdésének c)-e) és g) pontjaiban foglaltaknak, illetve nyelvi képzésnek minősül,
  • minimális időtartama 20 óra,
  • a teljes képzési óraszám szakmai képzés, vagy legfeljebb 30 százaléka általános képzés, nyelvi képzés, illetőleg a képzéshez kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatás, vagy a munkavállaló munkakörének ellátásához szükséges önálló nyelvi képzés, illetve a teljes képzési óraszám legfeljebb 30 százaléka általános képzés, illetőleg a képzéshez kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatás,
  • a képzésre a Magyar Köztársaság területén kerül sor,
  • a hozzájárulásra kötelezett a rendeletben meghatározott adatszolgáltatást teljesítette.

Az adatszolgáltatási kötelezettség szabályai szerint a hozzájárulásra kötelezett az elszámolt képzésre vonatkozóan a képzés megkezdésének tárgyévét követő év február hó 15. napjáig köteles a jogszabály 1. és 2. számú mellékletei alapján adatszolgáltatást benyújtani a székhelye szerint illetékes regionális munkaügyi központ részére.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.