A Fitch pozitív kilátást adott Szlovákiának – 2009-es eurótagságot várnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felminősítést valószínűsítő pozitívra javította az eddigi stabilról Szlovákia már most is elsőrendű – Magyarországénál két fokozattal jobb – szuverén adóskockázati osztályzatának kilátását hétfőn a Fitch Ratings, amely szerint Szlovákia jó eséllyel – bár korántsem bizonyosan – másfél éven belül az euróövezet tagja lesz.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint a kilátásjavítás az ˝A˝ szintű, hosszú futamú szlovák szuverén devizaadósságra vonatkozik. Ezt a cég egyben megerősítette a stabil kilátású ˝A plusz˝ hosszú lejáratú beladósi, illetve az ˝F1˝ rövid távú devizaadósi besorolással, valamint a kereskedelmi adósság-kibocsátókra érvényes, ˝AA˝ szintű osztályzati országplafonnal együtt. A Fitch elemzése szerint nagyobb az esély arra, hogy Szlovákia időben teljesíteni fogja a maastrichti feltételrendszert a 2009. januári euróövezeti csatlakozáshoz, mint arra, hogy nem, és a szlovák kilátás pozitívra javítása a cég e véleményét tükrözi. A 12 havi mozgó bázisú harmonizált inflációs ráta – amely a maastrichti meghatározások között szerepel – tavaly december óta csökken, és a múlt hónapban 3 százalék volt. Bizonytalan ugyanakkor, hogy az euróövezet kellően fenntarthatónak ítéli-e majd a szlovák inflációcsökkentést.

Az ország egyelőre a költségvetési hiányra megszabott feltételeket sem teljesíti maradéktalanul, de az erős GDP-növekedés ˝pozitív bevételi meglepetésekkel járhat˝, és úgy tűnik, hogy az idei hiány el fog maradni a kormány által kitűzött 2,9 százalékos GDP-arányos céltól is, ami már megfelelne a 3 százalékos maastrichti maximumnak, áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő szerint mindazonáltal a maastrichti feltételrendszer egyes meghatározásainak gyengesége, az előírások teljesítéséhez megkövetelt ˝fenntarthatósági˝ előfeltétel bizonytalanságai, a szlovák eurócsatlakozási törekvésekre a politikai fejleményekből eredő kockázatok, valamint az EU és intézményei részéről érzékelhető ˝bővítési fáradtság˝ miatt ˝távolról sem biztos˝ Szlovákia euróövezeti csatlakozása a kitűzött időpontban.

A Fitch listáján a szuverén magyar devizaadósság osztályzata közepes befektetői ˝BBB plusz˝, két osztattal gyengébb a szlovák besorolásnál. A hitelminősítő ráadásul a magyar osztályzatra leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a költségvetési kockázatok miatt. A hitelminősítő londoni központjában tartott múlt havi feltörekvő piaci szemináriumon Ed Parker, a Fitch európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója – az MTI kérdésére, hogy a cég belátható időn belül tervezi-e a Magyarországra tavaly szeptember óta érvényes negatív kilátás stabilra javítását – úgy fogalmazott, hogy ˝pillanatnyilag nem˝, mivel jóllehet a kedvező költségvetési kiigazítási starttal együtt a külső egyenlegben is megindult egy meglehetősen jelentős javulás, főleg az igen erős német fellendülés hatására, “vannak még kérdőjelek” az inflációs és növekedési kilátásokkal kapcsolatban is.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s tavaly decemberben már visszajavította stabilra az addig nála is negatív magyar adósosztályzati kilátást, a költségvetési konszolidáció előrehaladtára hivatkozva.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.