A hulladékok kereskedelmében bevált a fordított adózás rendszere


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Siker koronázza a fordított adózás bevezetését a hulladékkereskedelem területén hazánkban. Mint ismeretes: Magyarországon 2006 elejétől fém-, üveg-, műanyag-, papír-, textil-, illetve akkumulátorhulladék adásvételénél áfa tekintetében a fordított adózás szabályai érvényesülnek.

Ez annyit jelent, hogy a többi adóköteles termékértékesítéssel, szolgáltatásnyújtással szemben nem az eladónak, hanem a hulladékbeszerzőnek kell megfizetnie az általános forgalmi adót.

Áfafizetésre ugyanakkor rendszerint mégsem kerül sor, hiszen amennyiben a vevő az ellenértéket még a bevallás időpontjáig kiegyenlíti, a bevallásban a fizetendő adóval szembeállíthatja a visszaigényelhetőt, így ténylegesen egy fillér áfát sem kell utalnia az államkasszába. Egyedül a végfelhasználó rója le az állami adóhatóságnak az egész láncban keletkezett általános forgalmi adót. A kormányzat azt remélte a lépéstől, hogy az adócsalással nagyban fertőzött területen sikerül visszaszorítani a visszaéléseket.

A bevallások elemzése és az ellenőrzési tapasztalatok alapján elmondható, hogy az intézkedés hatására az adóalanyok nettó adókötelezettsége befizető pozícióba fordult át 2006-ban, a visszaigényelhető adó pedig közel harmadára csökkent – tájékoztatta lapunkat a Pénzügyminisztérium. Ez a változás különösen szembetűnő a fémhulladék-visszanyeréssel foglalkozó adózók körében, ahol az ágazati nettó pozíció mintegy 3 milliárd forinttal javult. A tárca elmondása szerint az ellenőrzési tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a szektorban jelentősen leszűkült az áfacsalásra berendezkedett vállalkozások mozgástere, ráadásul a fordított adózásnak köszönhetően az adózók likviditási helyzete is kedvezőbbé vált.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.