A hulladékok kereskedelmében bevált a fordított adózás rendszere


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Siker koronázza a fordított adózás bevezetését a hulladékkereskedelem területén hazánkban. Mint ismeretes: Magyarországon 2006 elejétől fém-, üveg-, műanyag-, papír-, textil-, illetve akkumulátorhulladék adásvételénél áfa tekintetében a fordított adózás szabályai érvényesülnek.

Ez annyit jelent, hogy a többi adóköteles termékértékesítéssel, szolgáltatásnyújtással szemben nem az eladónak, hanem a hulladékbeszerzőnek kell megfizetnie az általános forgalmi adót.

Áfafizetésre ugyanakkor rendszerint mégsem kerül sor, hiszen amennyiben a vevő az ellenértéket még a bevallás időpontjáig kiegyenlíti, a bevallásban a fizetendő adóval szembeállíthatja a visszaigényelhetőt, így ténylegesen egy fillér áfát sem kell utalnia az államkasszába. Egyedül a végfelhasználó rója le az állami adóhatóságnak az egész láncban keletkezett általános forgalmi adót. A kormányzat azt remélte a lépéstől, hogy az adócsalással nagyban fertőzött területen sikerül visszaszorítani a visszaéléseket.

A bevallások elemzése és az ellenőrzési tapasztalatok alapján elmondható, hogy az intézkedés hatására az adóalanyok nettó adókötelezettsége befizető pozícióba fordult át 2006-ban, a visszaigényelhető adó pedig közel harmadára csökkent – tájékoztatta lapunkat a Pénzügyminisztérium. Ez a változás különösen szembetűnő a fémhulladék-visszanyeréssel foglalkozó adózók körében, ahol az ágazati nettó pozíció mintegy 3 milliárd forinttal javult. A tárca elmondása szerint az ellenőrzési tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a szektorban jelentősen leszűkült az áfacsalásra berendezkedett vállalkozások mozgástere, ráadásul a fordított adózásnak köszönhetően az adózók likviditási helyzete is kedvezőbbé vált.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).